Üzleti tippek

Nem egyszerű a magyar adórendszer

Magyarország a 111. helyet foglalja el az adófizetés egyszerűségét osztályozó rangsorban - közli az „Adófizetés 2009" című tanulmány eredményeit a kutatásban részt vevő PricewaterhouseCoopers.

A jelentést a PricewaterhouseCoopers, a Világbank és a Világbank-csoporthoz tartozó International Finance Corporation (IFC) készítette. Az adózás egyszerűségét osztályozó rangsor szerint Magyarország a 111. helyet foglalja el az országok között. A környező országok – például Szlovákia és Csehország – helyezése is hasonló.

A társasági adó a teljes adóteher 9,1 százalékát teszi ki Magyarországon, ami az EU-n belül viszonylag alacsonynak számít – idézi a közlemény Erdős Gabriella cégtársat, a PricewaterhouseCoopers Nemzetközi Adótervezési Csoportjának vezetőjét. A tanulmány szerint a világon sorrendben a Maldív-szigeteken, Katarban és Hongkongban van adózás szempontjából a legegyszerűbb dolguk a cégeknek.

A legjobb 20 között négy EU-tagállam található: Írország (6), Dánia (13), Luxemburg (14) és Nagy-Britannia (16). A legösszetettebb EU-n belüli rendszerekkel pedig Olaszország (128), Lengyelország (142) és Románia (146) rendelkezik.
A jelentés azt is megállapította, hogy 2007/2008-ban harminchat gazdaság tette könnyebbé az adózást. A reformokban a Dominikai Köztársaság és Malajzia jártak élen. A legnépszerűbb reformok a társasági adó csökkentése (21 országban) és az elektronikus bevallási, fizetési rendszerek bevezetése és hatékonyságuk továbbfejlesztése volt (12 országban). Nyolc gazdaságban pedig csökkentették a cégek által fizetendő adók számát.

A közlemény idézi Susan Symonst, a PricewaterhouseCoopers cégtársát, aki szerint a társasági adó reformja számos gazdaságban pozitív hatást gyakorolt a vállalkozásokra. Ezek az előnyök akár a többszörösükre is emelkedhetnének, ha az adóreform a vállalkozással kapcsolatos összes adónemet érintené – szól az ajánlás.

Összességében elmondható, hogy az országok csökkentik a vállalkozások terheit, és egyszerűsítik adórendszereiket. 2004 óta a teljes adóteher átlagosan 3 százalékkal csökkent világszerte, míg az adózás ügyintézésére fordított vállalati idő 5 százalékkal lett kevesebb.

A harmadik alkalommal publikált, évente megjelenő kiadvány a várakozások szerint az adózási rendszerek javításáról szóló párbeszédre sarkallja majd a kormányokat és a vállalkozásokat.
A jelentés a „Doing Business 2009″ című tanulmányból merít, amely világszerte 181 ország adórendszerét elemzi, továbbá kis- és középvállalkozások körében méri, hogy mennyire egyszerű az adók megfizetése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik