Üzleti tippek

A Magyar Telekom nem épít le

A Magyar Telekom (MT) csoport a tervek szerint a következő 3-5 évben nem változtat lényegesen a jelenlegi 10.500 fős létszámán, mivel például a leépülő vezetékes hangszolgáltatás mellett vannak jól fejlődő szegmensek is.

Példaként említette az informatika és a mobilkommunikáció területét.

Somorjai Éva, a társaság humánerőforrás vezérigazgató-helyettese kedden Budapesten sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a társaság kultúraváltáson megy át, amit egyrészt az MT-be beolvasztott és az újonnan vásárolt társaságok miatt is el kellett kezdeni. A cél az, hogy 3-5 éven belül egy minden dolgozó által elfogadott és a hatékony munkavégzést támogató kultúra alakuljon ki.

Az MT a saját dolgozói mellett 3-4 ezer kölcsönzött munkaerőt is alkalmaz, részben az ügyfélszolgálat területén.

Somorjai Éva kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a pénzügyi válság nem érinti a társaság finanszírozási helyzetét, hiszen az MT tőkeerős cég, készpénz problémái nincsenek. Ugyanakkor a bevételek terén a cég újabb kihívásokkal kerül szembe, ha a piacon a pénzügyi válság következtében a telekommunikációs szolgáltatások iránti vásárlóerő csökken.

A társaság azonban stratégiájának megfelelően, az ez által kieső bevételeket új szolgáltatások indításával, például a telekommunikációra épülő mobil vásárlás és az informatika területén, valamint vállalatfelvásárlásokkal igyekszik pótolni.

A vezérigazgató-helyettes elmondta azt is, hogy a csoport esetében az önkéntes fluktuáció 3-3,5 százalék éves szinten, ám az MT az elmúlt öt év átlagában éves szinten további mintegy 10 százalékos átlagos létszámleépítést hajtott végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik