Üzleti tippek

Háziasszonyok lettek az OTP tulajdonosai?

Akár az OTP Bank részvényeinek hét százaléka is a részvénypiacra most először belépő magyar kisbefektetőkhöz került az elmúlt hetekben - írja a Napi Gazdaság név nélkül nyilatkozó brókerekre hivatkozva. A brókerzsargonban ezt úgy nevezik: háziasszonyok veszik a papírokat.

A lap keddi számában megjelent írás emlékeztet arra, hogy ez a jelenség a klasszikus tőzsdei mondás szerint egy hossz végét jelzi.

Az OTP-nél viszont a jelentős áresés váltotta ki ezt a folyamatot, a brókerek ezt azzal magyarázták, hogy a média egy héten keresztül arról írt: milyen olcsó a papír.

A brókerek véleménye megoszlik arról, hogy a részvény árfolyamára milyen hatással lehet ez a jelenség egyesek úgy vélik a most piacra lépő kisbefektetők hosszabb távon gondolkodnak, hat-tízezer forintos árfolyamig várnak, mások viszont arra számítanak, hogy egy esetleges újabb áresés megingathatja a kisbefektetőket és akkor a válság elmélyülését okozhatják eladásaikkal.

Az OTP részvények árfolyama, amely egy éve még a 9 ezer forintot közelítette a pénzügyi válság kiteljesedésével egészen 2300 forintig zuhant. Ezen az értéken október 27-én zárt a papír. Onnan rövid ideig tartó meredek emelkedésben 3500 forint közelébe jutott, majd ismét visszaesett. Hétfőn 2680 forinton zárta a kereskedést az OTP.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik