Üzleti tippek

Újabb két évre EBU-vezető Rudi Zoltán

Továbbra is az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) legfőbb irányító testületének tagja lesz Rudi Zoltán, miután a szervezet genfi közgyűlésén újabb két évre bizalmat kapott. A megújult csúcsvezetői testület a nyári budapesti közgyűlésen megválasztott Jean-Paul Philippot elnök irányításával 2009 januárjában kezdi meg működését.

A genfi közgyűlés résztvevői szerint a közszolgálati küldetés mellett elkötelezett tagszervezetek mindegyike komoly gazdasági és politikai nyomás alatt dolgozik. A tagok úgy vélik, a következő néhány év rendkívüli kihívást jelent a köztévéknek és -rádióknak, mert agresszív kereskedelmi médiumok, illetve politikai érdekeket érvényesítő pártok, szervezetek kíméletlen befolyásolási törekvéseivel szemben kell a társadalom érdekeit képviselniük.

Balról jobbra: Jean-Paul Philippot, Rudi Zoltán, Richard Sambrook

Balról jobbra: Jean-Paul Philippot, Rudi Zoltán, Richard Sambrook

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (European Broadcasting Union, EBU) a világ legnagyobb tévés és rádiós szervezete. Az 1950 óta működő, jelenleg ötvenhat ország hetvenöt közszolgálati rádióját és televízióját tömörítő unió tagjai a november 14-15-i genfi közgyűlésen döntöttek az Executive Board, vagyis a legfőbb irányító testület tisztújításáról. A tizenegy tagú testület irányítja és felügyeli a világ csaknem minden pontját lefedő hírcsererendszert és a nemzetközi szervezet operatív működését.

Szervezeti reformok

Az idén júliusban a Magyar Televízió adott otthont Budapesten a szövetség nyári közgyűlésének, ahol az a döntés született, hogy az EBU vezetését 2009-től a belgiumi francia köztévé (RTBF) elnökére, Jean-Paul Philippot-ra és a BBC Global News igazgatójára, Richard Sambrookra bízzák. Az elnök és az alelnök feladata, hogy a mostani közgyűlésen megválasztott irányító testülettel kiegészülve befejezzék az EBU átfogó szervezeti reformját.
A szövetség legfőbb irányító testületének tagjaként először került magyar tévés szakember az EBU csúcsvezetői közé Rudi Zoltán személyében, aki 2004 és 2008 között az MTV elnökeként dolgozott, 2008-tól pedig a köztévé stratégiatervezési és kommunikációs igazgatója.

Magyarok az EBU-ban

Az 58 éve működő unió hagyományos téli genfi közgyűlésén az elnök és alelnök mellé tizenhat befolyásos európai televíziós vezető közül választották ki a kilenc új tagot. A hivatalban lévő board – amelynek tagja Phillipot és Sambrook is – december 31-ig kitölti mandátumát, az év végéig még a nyáron leköszönt Fritz Pleitgen és Boris Bergant látja el az elnöki, illetve alelnöki feladatokat.

Az EBU évente 70 milliárd forintból gazdálkodó nonprofit szervezet, amely elsősorban a tagjainak nyújt szolgáltatásokat. A Magyar Televízió 1993 óta tagja az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének. Az EBU-ban több MTV-s szakember is dolgozik: nemrégiben választották be Schulek Csabát a Sportbizottságba, Sipos Pál kulturális főszerkesztő a Televíziós Bizottság tagja, Vigh Zoltán vezető szerkesztő pedig a Hírbizottság munkájában vesz részt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik