Üzleti tippek

A kormány kitart az adócsomag mellet

Eldőlt, hogy a szocialista kormány végigviszi a 2009-es adócsomagot, annak ellenére, hogy az utolsó pillantig kérdéses volt vállalják-e.

A távirati iroda úgy tudja, hogy hétfőn délelőtt a szocialista vezetők között felmerült: a kormánynak vissza kellene vonnia a másodszor benyújtott adócsomagot is, ám végül az ellenzéki pártokkal való megegyezés reményében ezt elvetették.

Az adócsomag visszavonására csak hétfőn, a részletes vita lefolytatása előtt lett volna lehetősége a kisebbségi kormánynak. A vita lezárása után már csak a parlamenti többség tehetné meg ugyanezt. Az Országgyűlés a jövő héten szavaz a 2009-es adójogszabályokhoz benyújtott módosító indítványokról.

A visszavonás lehetősége azért vetődött fel, mert nincs meg a többsége az adócsomagnak, illetve olyan módosító indítványokról szavaz majd a parlament, amelyek elfogadása esetén felborul a jövő évi költségvetés bevételi oldala.

Az ellenzéki pártok a múlt heti költségvetési bizottsági ülésen támogatták az MDF módosító javaslatait: a személyi jövedelemadó rendszerben az alsó kulcs, azaz a 18 százalék felső sávhatára a jelenlegi 1,7 millióról 2,2 millió forintra emelkedjen; 20 millió forintig tegyék illetékmentessé az örökösödést; az osztalékadó mostani 25 százalékos mértékét 18 százalékra vigyék le; az áfa mértékét 22 százalékra emeljék fel.

Az SZDSZ a bizottságban is, és a gazdasági csúcson is jelezte, hogy nem partner az áfaemelésben. A liberális párt korábban bejelentette: módosító indítványok helyett alternatív adócsomagot terjeszt a parlament elé. A szocialisták az ellenzéki pártok között kerestek támogatókat a kormány egyszerűsítést szolgáló adócsomagjához. Szocialista vezetők azt mondták: a jövő heti szavazásig sikerül kompromisszumra jutni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik