Üzleti tippek

Tojásdrágulás várható

Karácsonyra a tojás ára darabonként elérheti akár a 40 forintot is - mondta Földi Péter, a Baromfi Terméktanács titkára.

A drágulás oka a szakember szerint az, hogy a tojás iránti kereslet az év utolsó néhány hetében az ünnepek előtt nagyobb, mint húsvétkor, az összes megtermelt mennyiség mintegy 20 százalékát ilyenkor adják el a tojástermelők. Az utóbbi hetekben a kereslet élénkülése már érezhető volt, erre emelkedett is a termelői ár mintegy 2 forinttal, elérte, esetenként némileg meg is haladta a darabonkénti 20 forintot. A termelői ár növekedését követte a szakember szerint a fogyasztói árak emelkedése is. Így átlagosan egy darab tojásért jelenleg 30-31 forintot kell fizetniük a vásárlóknak.

Ez is mintegy kétforintos drágulás. A tojás előállításának önköltsége 16,5 forint körül mozog darabonként. A dobozos tojás darabjáért 32-33 forintot kérnek, míg az úgynevezett tálcás tojás darabja 27-28 forint.

A BTT titkára cáfolta azt a korábbi híresztelést, hogy a tojástermelők esetleg demonstrációra készülnének. Közölte: ilyen akcióról nincs tudomása.

Földi Péter korábban beszélt arról is: Magyarországon évente mintegy 2,7-2,8 milliárd tojást állítanak elő. Ebből a termelőknek átlagosan mintegy 25 milliárd forintos árbevételük származik. A BTT titkára utalt arra is, hogy 2012-ig a magyar tojástermelőknek meg kell újítaniuk jelenlegi termelési technológiájukat. Ehhez milliárd forintokban mérhető forrásokra volna szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik