Üzleti tippek

Kósa: Debrecen elébe ment az adócsökkentésnek

A gazdaság fejlesztése érdekében Debrecenben nem kell adót csökkenteni, a város ugyanis, megelőzve az országot, ezt már másfél évvel ezelőtt megtette.

Kósa Lajos a cívis város polgármestere ezt az MTI-nek jelentette ki és emlékeztetett rá az önkormányzat helyi adórendeletének módosításával kedvezményekben részesíti a magasabb hozzáadott értéket képviselő befektetőket, ipari és szolgáltató cégeket.

A 2 százalékos helyi iparűzési adó alapjából így levonható például a licencdíj, vagy a K+F költség, aminek eredményeként egy év alatt megtelt az egyik ipari park, 5-6 IT-service központ települt a városba, legutóbb a belfasti székhelyű GEM. Debrecenben fejleszt a Richter és a TEVA gyógyszergyár, valamint az amerikai National Instruments.

Debrecen iparűzési adóbevétele évente 6-7 milliárd forint. Tájékoztatása szerint a magasabb hozzáadott értéket képviselő cégeknek biztosított adókedvezmény miatt a város önkormányzatának folyamatos vitája van a Pénzügyminisztériummal.

A közigazgatási hivatal beadványa alapján az ügyben az Alkotmánybíróság mondja ki a végső szót – tette hozzá Kósa Lajos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik