Üzleti tippek

Ukrán áramért harcol Kapolyi

Üzleti konfliktus körvonalazódik áramügyben az ukrán-magyar határon, s a vesztes oldalon egyelőre Kapolyi László vállalkozó (MSZP) áll: a vita folytán akár a magyar áramárak is nőhetnek - írta a pénteki Népszabadság.

A szocialista parlamenti képviselő cége, a System Consulting 1994-ben kötött egy hosszú távú szerződést az ukrajnai Burstinban termelt áram Magyarországra szállításáról. A szállításokat végző ukrán hátterű Korlea Investnél azonban tulajdonosváltás történt, s a Burstinban megtermelt áramot most már ukrán körök veszik át – emlékeztet a lap.

A Systemtől átvett áramot a hírek szerint az ukránok be akarták hozni Magyarországra is, mégpedig a hálózat System számára fenntartott, most parlagon heverő 350 MW-nyi részén. A vezeték felett magyar részről a Mavir őrködik. A Mavir azonban nem kívánta beengedni a System helyére az Ukrenergy Trade-et. Mint azt Tari Gábortól, a Mavir vezérigazgatójától a Népszabadság megtudta: a cégnek nincs arról tudomása, hogy a System 350 MW-ra kötött szerződése érvényét vesztette volna.

Kapolyi László a lap ismeretei szerint a szerződést még mindig érvényben lévőnek tartja. Korábbi nyilatkozata szerint ha 2015 előtt a másik fél egyoldalúan felbontaná a szerződést, perelne, a beruházások és a várható szállítások elmaradt hasznát követelve.

A lap szerint egyelőre kérdéses, hogy mit lép a Magyar Villamos Művek (MVM) az ügyben. Mint felvetik: a fogyasztók alacsony áramárának híveként, a zavaros jogi környezet ellenére leülhetne tárgyalni akár az Ukrenergy Trade-del is, mert ez a cég is garantálhatná a System olcsónak mondott árszintjén az alacsony lakossági áramárat. Ilyen tárgyalásokról azonban nem tudni – tette hozzá a Népszabadság.

Szakértők szerint ha az ukrán áramimport valóban a lakossági áramárak alacsonyan tartásának egyik biztosítéka volt, ennek kiesése – ha azt más hasonlóval nem pótolják – hosszabb távon mindenképpen felfelé nyomja a hazai tarifákat – olvasható a cikkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik