Üzleti tippek

Megalakult a világ legnagyobb szabadidős hírügynöksége

A francia Agence France-Presse (AFP) és a Relaxnews nevű szintén francia hírügynökség elindítja a világ első számú nemzetközi szabadidős hírszolgáltatását - jelentette be Pierre Louette, az AFP elnöke Párizsban.

A világ egyik vezető hírügynöksége és az alig tízéves, kizárólag szabadidős híreket szolgáltató Relaxnews öt évre kötött stratégiai szerződést: 2012-ben reményeik szerint már 15 millió eurós bevételt fognak elérni. A kizárólag szabadidős eseményekről és tevékenységekről tájékoztató új hírügynökség AFPRELAXNEWS névvel 2009 januárjában először franciául és angolul kezdi meg tevékenységét, később pedig arabul és spanyolul is.

Válságban több szabadidőt akarunk

A két hírügynökség vezetője szerint egyre nagyobb igény mutatkozik a szabadidős hírekre. Egy tíz országban (Egyesült Államok, Egyesült Arab Emirátusok, India, Japán, Kína, Franciaország, Németország, Oroszország, Mexikó, Nagy-Britannia) összesen ötezer, 15 évnél idősebb ember megkérdezésével, az OpinionWay közvélemény-kutató intézet által októberben végzett reprezentatív felmérés szerint az emberek 90 százaléka számára fontos a szabadidő az életben.

Meglepő adat: a jelenlegi pénzügyi és gazdasági válságban az emberek 46 százaléka a korábbiaknál több szabadidőt szeretne magának, és csak 9 százalékuk érzi úgy, hogy a mai világban kevesebb időt kéne szabadidőre szánni. A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek a tíz ország közül a tartalmas szabadidő szimbólumának Franciaországot tartják az Egyesült Államok előtt, ami miatt az AFP még inkább feladatának érzi a témakörre vonatkozó hírszolgáltatás fejlesztését – hangsúlyozta Pierre Louette.

Első számú szolgáltató lehet

Az új ügynökség híreinek 30 százalékát a színes híreket eddig is közlő AFP fogja szolgáltatni – a hírügynökség bevételének több mint fele már jelenleg is külföldi előfizetőktől származik -, 70 százalékuk pedig a Párizsban tízfős irodával működő, valamint New York-i, londoni, dubaji és hongkongi kirendeltséggel is rendelkező Relaxnews biztosítja négy témakörben: életmód (szépség, kozmetika, táplálkozás, egészség, sport), otthon (kertészkedés, belsőépítészet, design, környezetvédelem, divat, gyakorlati tanácsok), szórakozás (kiállítások, fesztiválok, mozi, színház, videojátékok, irodalom, zene, tévé, média) és turizmus (autó, gasztronómia, szállás, utazás).

Jérome Doncieux, a Relaxnews alapítója szerint az egyesülés célja az, hogy az új hírügynökség a témakör első számú szolgáltatójává váljon. Az előfizetéssel hozzáférhető szolgáltatás naponta nyolcvan, fotókkal illusztrál hírt fog közölni, valamint beszámol a nap száz legfontosabb kulturális világeseményéről. Emellett az AFP multimédiás hálózatából videoriportokat és a témába vágó felméréseket és tanulmányokat is közzétesz.

Az 1998-ban alapított, szabadidős hírekre szakosodott Relaxnews 2004 óta megnégyszerezte bevételét, az idei évet várhatóan 6,35 millió eurós forgalommal zárja. A több mint 150 éves múltra visszatekintő és háromezer főt foglalkoztató AFP – amelynek elnöke a hírügynökség magas színvonalát és függetlenségén alapuló hitelességét tartja legfontosabb jellemzőinek – 165 országban van jelen, előfizetőinek száma több mint ötezer. A tavalyi évet 263 millió eurós forgalommal zárta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik