Üzleti tippek

Kamatmentes hitelt közvetítene egy honlap

A tervek szerint januártól indul a noba.hu nevű, baráti, kamatmentes kölcsönök kockázatmegosztó portálja, de előzetes információk már elérhetők a honlapon.


A honlap
egy olyan közösségi portál, ahol az egymást ismerő emberek kamatmentes hitelt nyújtanak egymásnak, jó ötleteik finanszírozására. A szükséges hitelt többen adják össze, így a kockázat porlasztódik, bár egy ilyen körben nehéz kitérni a visszafizetés elől.

A hiteleket közvetítő, valamint a pénzt kezelő portál működtetése abból a 2 százalékos kezelési költségből történik, amit a hitel felvevője fizet, mégpedig úgy, hogy eleve ennyivel kisebb kölcsönt kap.

A két szervező úgy vélte, hogy ez a hitelközvetítés nem jogosulatlan pénzintézeti tevékenység, mivel kamatmentes baráti kölcsönökről van szó. Binder István a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szóvivője elmondta, hogy a felügyelet minden ilyen, és hasonló tevékenységet vizsgál. Különösen nézi, hogy megvalósul-e az üzletszerűség.

A hitelintézeti törvény úgy rendelkezik, hogy a betét nyilvánosságtól történő üzletszerű elfogadása, valamint a hitel és pénzkölcsön – szintén üzletszerű – nyújtása csak a PSZÁF engedélye birtokában lehetséges. Az engedély pedig akkor adható ki, ha a kérelmező megfelel a szükséges – bankalapítási – feltételeknek.

A felügyeletnek ebben az ügyben azt kell eldöntenie, hogy a honlap működtetői rendszeresen, előre nem ismert kör részére, és ellenszolgáltatás mellett végzik-e a betétgyűjtést és a kölcsönnyújtást. Ha igen, akkor jogosulatlan pénzügyi tevékenységet végeznek, ha nem, akkor szabadon tevékenykedhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik