Üzleti tippek

Közjegyzői segítséggel gyorsíthatók a perek

Januártól előzetes bizonyítást végezhetnek, helyszíni szemlét tarthatnak, tanúkat hallgathatnak meg, és akár igazságügyi szakértőt is kirendelhetnek a közjegyzők – írja a Világgazdaság.

Ennek a gyakorlatnak különösen nagy hasznát veheti az üzleti élet, hiszen például egy a szerződésszegés körülményeit rögzítő közokirat elsimíthatja a konfliktust a felek között. A közjegyzők hozzáláttak az előkészületekhez: ügyeleti rendszert vezetnek be, hogy ha az adott esetben az illetékes közjegyző nem érne rá, meglegyen a helyettese.

Az előzetes bizonyításnak elsősorban azokban az ügyekben lehet nagy jelentősége, amikor a bizonyíték utóbb már nem, vagy csak nagy nehézséggel szerezhető be. Így például ha romlott árut kap a megrendelő, megkeresésére a közjegyző mintát vesz a szállítmányból, azonosítani tudja a fuvarozó járművet, beszél a tanúkkal, szükség esetén igazságügyi szakértőt kér fel a vizsgálatra. Mindezeket közjegyzői tanúsítványba foglalja, amellyel a sérelmet szenvedett üzleti partner gyakorlatilag rögtön bizonyítási alap birtokába jut. Azzal szemben pedig a szerződésszegő fél már elég nehezen tud érvelni, és belátja, jobban teszi, ha hajlik a megegyezésre. Egyezség híján a perben a közjegyzői bizonyított történeti tényállással egyszerűsödik a bíróság dolga, a gyors befejezés a felek érdekét is szolgálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik