Üzleti tippek

Két nagy cég települ Szolnokra

Két külföldi nagybefektető épít üzemet a város 41 hektáros ipari parkjába a kedvező beruházási környezet miatt. Szolnok az elmúlt években több mint 1,5 milliárd forintot költött arra, hogy az ipari parkba vonzzon befektetőket.

Az új betelepülők egyike, a spanyol Segura csoport, amely 20 millió eurós beruházással autóalkatrész-gyártó üzemet épít. A 12 ezer négyzetméteres létesítmény a tervek szerint az idén ősszel elkészül és a gyártóberendezések felszerelése után 2009 elején kezdi meg a termelést. A sajtolt és hegesztett autóalkatrészeket a nagy gépkocsigyártóknak előállító üzemben kezdetben 50-60, egy évvel később 120 embert kívánnak alkalmazni. A szükséges pénzt saját erőből és banki hitelből teremtették elő, míg a magyar államtól 200 millió forint támogatásban részesültek beruházásuk megvalósításához.

A svájci Stadler cég szintén állami támogatással építi fel alumínium vasúti kocsitesteket gyártó üzemét, ám az idén szeptemberben aláírt szerződésben szereplő összeg üzleti titok. A Stadler 4,5 milliárd forintos beruházással 2008 végére elkészülő üzemében várhatóan kétszázan dolgoznak, és évente szintén 200 kocsiszekrényt állítanak elő. A Stadler Szolnokra települését a helyi önkormányzat azzal segítette, hogy ipari parkjában egy 8 hektárnyi területet adott 15 évre használatba 1 euró+áfa évi földhasználati díj ellenében.

A szolnoki ipari parkba elsőként 2004-ben a városban már más helyen három éve üzemelő Eagle Ottawa Hungary Bőrgyártó és Kereskedelmi Kft. költözött be. A nagy autógyárak modelljeibe kárpitot és huzatot szállító kanadai tulajdonú vállalkozás azóta 100 millió forintos fejlesztéssel két új szabászgépet állított munkába, bizonyítandó hosszabb távon kíván jelenlegi telephelyén maradni és termelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik