Üzleti tippek

Valódi érték

admin
admin

2008. 11. 11. 12:00

A legnagyobb kihívás, hogy sikerül-e olyan CSR-témaköröket találni, amelyek valódi hasznot hoznak a vállalat számára – véli a Hulladéksors főszerkesztője, Németh I. Gergely.

– A közszolgáltatóknak mely területeken kell előtérbe helyeznie a vállalati felelősségvállalás szempontjait?

A vállalatok felelőssége abban a legnagyobb, hogy az általuk biztosított szolgáltatásokat minél fenntarthatóbb alapokon nyújtsák. Figyelniük kell arra, hogy ne a természet rövid távú kizsákmányolása révén aknázzák ki a vízforrásokat, gondoskodniuk kell a szolgáltatási területükön keletkező szennyvíz kezeléséről és mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy az eladott áram mennyiségén belül növekedjen a megújuló források hasznosításával megtermelt villamok energia részaránya. Fontos lenne az is, hogy az eredményeiket a fogyasztóikban is tudatosítsák, sőt, rendszeres szemléletformálással felhívják a figyelmüket arra is, hogy ők mit tehetnek az erőforrások pazarlásának csökkentése érdekében.

– Hazánkban melyek a legnagyobb kihívások?

<#zaras_mm#>A CSR szempontjából mindig azt tekintem legnagyobb kihívásnak, hogy sikerül-e olyan témaköröket találni, amelyek egyre gyakrabban hoznak valódi – anyagilag nem feltétlenül mérhető – hasznot a vállalat, illetve a célközönség számára. Sajnos sokszor előfordul, hogy CSR címszó valójában alig burkolt marketingtevékenységet takar, s amennyiben ez a közvéleményben tudatosul, az az adott cég, illetve a CSR-tevékenység megítélését is nagyon leronthatja.

– A hulladékgazdálkodás területén melyek a piaci szereplők legfontosabb felelősségi körei?

A hulladékgazdálkodás CSR-szempontból speciális helyzetben van más ágazatokhoz képest, hiszen tevékenysége – amennyiben megfelelő színvonalon űzik – önmagában a környezet, valamint a természetes erőforrások védelmét szolgálja. Elég a szelektív hulladékgyűjtésre, a hulladékhasznosításra, illetve a másodlagos nyersanyagok egyre növekvő szerepére gondolni az élet minden területén. Ugyanakkor a legtöbb embernek a hulladékgazdálkodás szó elhangzása esetén mégsem ez jut az eszébe, hanem az illegális hulladéklerakás, a színesfémlopások vagy éppen egy-egy jelentős társadalmi ellenállás kísérte nagyberuházás. Éppen ezért az ágazat cégeinek PR- és CSR-tevékenysége keretében célszerű arra koncentrálni, hogy a számukra fontos érdek- vagy embercsoportokat arról győzzék meg, hogy tevékenységük a könyezet és a társadalom számára egyaránt hasznos.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.