Üzleti tippek

Szigorú védelem

Kiemelt feladatnak tekinti az EU a fiatalkorúak védelmét a világhálón, a közösség erre a célra 55 millió eurót költ a következő években.

Európai uniós adatok szerint a 12–15 év közötti fiatalok 74 százaléka naponta legalább három órát tölt a világhálón, általuk nem is sejtett veszélyeknek téve ki magukat. A fiatalok ugyanis az internet korlátlanságának naiv értelmezése miatt rosszindulatú felhasználók, zaklatók és pedofilok áldozataivá válhatnak. Ráadásul a multimédiás, kamerás mobiltelefonok széles körű elterjedése nyomán ők maguk is könnyen vétkeznek: például meggondolatlanul töltenek fel más emberek megalázásáról készült felvételeket a közösségi oldalakra, illetve a videómegosztókra, köztük a YouTube-ra.

„Meg kell akadályozni, hogy a különböző felvételeken kiskorúak szerepeljenek. Különösen abban az esetben, ha azokban szexuális célzatú töltet is fellelhető” – vélekedik az olasz Roberta Angelilli, az Európai Nemzetek Uniójának képviselője, aki a téma jelentéstevője volt az Európai Parlamentben. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerencsére az előbb említett videómegosztó portál több éve folyamatosan szűri a felkerülő tartalmakat.
Roberta Angelilli javaslata szerint egy a Biztonságosabb internet elnevezésű programhoz hasonló szerveződés lenne a legcélszerűbb eszköz a gyermekek hatékony védelmére.
Az Európai Parlament képviselői a kezdeményezés mellé álltak, és október végén nagy többséggel elfogadták a gyermekek „online védelméről” szóló javaslatot, amelynek értelmében az Európai Unió 2009–2013 között 55 millió eurót fordít a fiatalkorúak biztonságos internethasználatának elősegítésére és a zaklatók, pedofilok elleni hatékonyabb fellépésre. Az Európai Unió illetékesei kiemelten fontosnak tartják a gyermekpornó elleni fellépést, mivel ez teszi ki az interneten elkövetett bűncselekmények felét. Jacques Barrot bel- és igazságügyi biztos jelentése szerint 300 ezer euróból a gyermekpornográfia elleni uniós riasztórendszert hoznak létre az Europol felügyelete alatt, amelyen keresztül a gyermekek szexuális zaklatását jelenthetik az ilyesmit tapasztalók. A várakozások szerint a platform révén javulhat a kibertérben elkövetett bűnök kapcsán szükséges nyomozás hatékonysága, elsősorban a tagállamok közötti hatékonyabb információmegosztás nyomán. A bizottság a célra elkülönített összegből a nemzeti riasztórendszerek kiépítését is támogatja azokban a tagországokban, ahol eddig nem létezett ilyen.

A gyermekek védelme már csak azért is fontos, mert a világháló nagyon sok fiatalt vonz a számítógépek elé. Magyarországon az NRC Piackutató cég felmérése szerint viszonylag korán, már tízéves kor alatt elkezdik az internetezést. A 11–14 éves netezők több mint fele évek óta használja a világhálót, a 7–10 év közöttiek kétharmada az utóbbi egy évben kezdett internetezni, az ennél is fiatalabbak 55 százaléka pedig az elmúlt pár hónapban lett internethasználó. A kutatás szerint sok igen fiatal, hat év alatti gyermek is aktívan használja a világhálót. Ez nem csupán a reklámpiac számára vet fel új kérdéseket és lehetőségeket, de az internetes biztonságtechnikai szoftvereket – így például a szülőfelügyeleti eszközöket – is a figyelem középpontjába helyezheti – hangsúlyozták az NRC szakemberei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik