Üzleti tippek

Romlott a vállalkozások helyzete

admin
admin

2008. 11. 11. 12:04

Drámaian romlott a magyar vállalkozások helyzetét tükröző MKIK GVI konjunktúraindex - mondta Tóth István János, az MKIK Gazdaság-, és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) ügyvezető igazgatója.

Az index értéke -7,1 százalék volt szemben a tavaly októberi 4 és az idén áprilisi 12 százalékkal, a felmérés tízéves történetében még egyszer sem volt negatív értéken a mutató.
A konjunktúrafelmérésben válaszoló 1480 vállalkozás átlagosan 79 százalékos kapacitáskihasználást jelzett, ami gyakorlatilag megegyezik az egy évvel ezelőttivel (78 százalék), és hajszállal jobb az áprilisinál, de a várakozások romlást jeleznek előre – rögzítette Tóth István János.

Az október végén zárult felmérésre erősen hatott a pénzügyi válság, ezért nem zárható ki, hogy a vállalkozások üzleti várakozásaiknál erősen túlreagálják a helyzetet, túlbecsülik annak várható hatásait – hangsúlyozta Parragh László.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke ismét azt ajánlotta a kormánynak, hogy az Európai Uniós forrásokból 300-400 milliárd forintot csoportosítson át a vállalkozások élénkítésére, s hasonló méretű átrendezés lenne kívánatos az adórendszerben is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.