Üzleti tippek

Megadóztatnák magukat a képviselők

Az MSZP és az MDF, más-más módon ugyan, de egyaránt megadóztatná az országgyűlési képviselők költségtérítését; erről módosító indítványokat nyújtottak be a 2009-es adótörvényekhez.

Az országgyűlési képviselők költségtérítését és a polgármesterek, önkormányzati képviselők költségátalányát 2009. február 1-jétől 15 százalékos adóval sújtaná az MSZP.

Lendvai Ildikó frakcióvezető ezt a módosító indítványt nyújtotta be a jövő évi adócsomaghoz. Az MDF javaslata csak az országgyűlési képviselőket érinti: költségtérítésüket 18 százalékos forrásadóval adóztatná.

Bővítenék a kört

Az MSZP és az MDF a 2009-es adójogszabályokhoz nyújtott be módosító indítványokat, amelyek célja, hogy megadóztassák a képviselői költségtérítést. Az MSZP bővítené a kört és átalányadóztatna, az MDF pedig maradna a parlamenti képviselőknél, és forrásadót vetne ki jövedelmük e részére.

A szocialisták javaslata szerint a költségtérítés és a költségátalány külön adózó jövedelemként lenne adóköteles. Az MSZP javaslatának alapja az, hogy az szja-törvény szerint igazolás nélkül elszámolható költség az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről és kedvezményéről szóló törvény szerint megállapított költségtérítés, valamit a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény szerint megállapított költségátalány összege.

Az MDF 18 százalékot tenne rá

Az adótörvény ezen módosításhoz nem kell a parlament kétharmados támogatása. A frakcióvezető a költségátalány-rendszerre példaként említette az ekhót, ahol a bevételeket összesen 15 százalék adó terheli, valamint az evát, ahol az adó 25 százalék.

Herényi Károly módosító indítványa szerint az országgyűlési képviselők költségtérítési átalányát 18 százalékos forrásadóval kellene megterhelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik