Üzleti tippek

Leáll a Dacia-gyártás

A Renault csoport tulajdonában lévő Dacia autógyár november 20-a és december 7-e között leáll a gyártással, a keresletnek a hazai és a külföldi autópiacon tapasztalható visszaesése miatt - jelentette be a cégcsoport.

A Dacia októberben már négy napra leállította Pitestiben a Dacia Logan és a Sandero modellek összeszerelését. A Mediafax hírügynökség híre szerint a dolgozók a leállás ideje alatt bérük 85 százalékához jutnak hozzá.

Októberben Romániában 30 százalékkal csökkentek a gépkocsieladások az előző év azonos időszakához képest, amiben részben a dráguló hitelek és a használt autók importjának megugrása is közrejátszott. Az olcsó árkategóriába sorolt Dacia Logan és Sandero típusokat a változás eddig kevésbé érintette: ezek exportja ugyanis októberben 20 százalékkal növekedett. A Dacia viszont az év egészére vonatkozó eladási célját 270 ezerre szállította le a korábbi tervben szereplő 310 ezerről.

Az év első tíz hónapjában a Dacia 224 ezer autót értékesített, amivel máris felülmúlta a múlt év egészében eladott gépkocsik mennyiségét (222 900 autó). A Renault eddig 1,4 milliárd eurót fektetett be romániai gyárába. A Pitestiben gyártott kocsik kétharmadát exportálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik