Üzleti tippek

Kóka eltörölné a minimálbért

Kóka János megadóztatná a minimálbért, sőt lehetőleg el is törölné, a vagyont viszont megadóztatná. Igaz, a vagyonba sem a műkincseket, sem például a helikoptereket nem érti bele, beleérti viszont a 10 millió forint fölötti értékű lakásokat. Plafontörvényt, az euró 2012-es bevezetését, állami takarékosságot akar Kóka, ám az nem világos, megszavazná-e a költségvetést. Kókának van ötlete az olcsó vállalkozói hitelek forrására is.

A plafontörvény mihamarabbi elfogadását, jóval nagyobb költségvetési tartalékot, s adóreformot akar többek között Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője. A liberális politikus kedden újságírók előtt foglalta össze s egészítette ki a parlamentben már elmondott javaslatait.

A politikus az Állami Számvevőszék (ÁSZ) véleményére hivatkozva magasabb költségvetési tartalékokat javasolt, s átláthatóbbá tenné a költségvetési tervezést is.

gazdasági horror az ásztól

Az Állami Számvevőszéknek a legújabb költségvetésről írt véleménye szerint „ (…) a nagy bizonytalanságok miatt (…)a gazdasági növekedés még tovább – esetleg 2 százalékkal – mérséklődik. Egy ilyen pálya esetén 2009-ben a
GDP volumene mintegy 1000, az államháztartási bevételek nagysága pedig 400-420 milliárd forinttal lenne kisebb. (A GDP további 1 százalékos csökkenése számításaink szerint összesen 610-620 milliárd forinttal rontaná az egyenleget a törvényjavaslatban foglaltakhoz képest.)(..) a magyar gazdaság olyan visszaesési spirálba kerülhet, amely az államháztartási bevételek csökkenésén keresztül a költségvetési egyensúlyt is veszélyezteti.”

Az ÁSZ szerint a foglalkoztatottak száma a tervezettnél jobban, akár 2-2,5 százalékkal is csökkenhet, ami „érezhetően kihat a keresettömegre, és ezen keresztül a háztartások fogyasztására és a költségvetés bevételeire. A versenyszférában foglalkoztatási programokat helyeztek kilátásba, ezek többletkiadásai azonban a költségvetési módosításokban nem jelentek még meg.”

A politikus eltörölné mind a társasági adó, mind a személyi jövedelemadó kedvezményeket, beleértve a természetbeni juttatásokat is, a „kajajegyeket” pedig egyenesen megszüntetné. Az így nyert pénzt az szja sávhatárt eltolására használná föl. Az adójóváírást “első körben” meghagyná, de megadóztatná a minimálbért, minthogy a minimálbéresek mintegy fele csak “papíron” minimálbéres. Kóka János hangsúlyozta: a valódi minimálbéreseken viszont segíteni kell.

A frakcióvezető akár el is törölné a minimálbért, ugyanis növeli a munkanélküliséget, hiszen így nem jut munkához az, akinek mondjuk csak 40 ezer forintot ér a munkája – magyarázta a politikus.

Panelért is lehetne vagyonadózni

A vagyonadó alapját a 10 millió forint fölötti értékű lakások képeznék, ebből a 160 milliárd forint extrabevétel származna a politikus számításai szerint (fél százalékos adókulccsal.

Más vagyonelemekre – például műkincsekre, nagy értékű járművekre – a Kóka János nem javasolta vagyonadó kivetését, mert sokkal bonyolultabb az adó megállapítása, mint az ingatlanok esetében. A lényeg a munkát terhelő terhek átváltoztatása a fogyasztást és vagyont terhelő adókká – tette hozzá.

A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy összességében mindez azt jelentené, hogy kevesebb adót kellene fizetni, mint eddig.

A politikus bevezetné a „silencio positivo” elvét, ami azt jelentené, ha egy állami szervezet nem válaszol 15 napon belül egy kérvényre, az beleegyezésnek minősül. Kóka János a FigyelőNet kérdésére elmondta: ez teljesíthető kívánalom az állami szféra eddigi leépítései ellenére is, ugyanis az állami feladatokból is jócskán lenyesegetne.

Párhuzamos működések

Az SZDSZ frakcióvezetője szerint számos párhuzamosság figyelhető meg az állami szervezetek működésében, több szervezet foglalkozik például agrártanácsadással, vállalkozásfejlesztéssel, s számos szervezet fölöslegesen működik, ilyen például az Állami Futárszolgálat. Kóka János megszüntetné a minisztériumok lapjait, marketingkeretét is.

Az egykori gazdasági miniszter további javaslata szerint a vállalkozásoknak azonnali hiteleket nyújtana oly módon, hogy fölvenne 500 millió eurót a nemzetközi szervezetektől, s azt állami garanciavállalás mellett konvertálná forinthitellé, amelynek kamata így nagyjából 6 százalékos lenne – ez olcsóbb lenne az állami kamattámogatásnál. Szerinte ezt minél hamarabb meg kellene tenni, mert különben hamarosan tömegesen dőlnek majd be a kkv-k.

Kóka János nem válaszolt határozottan arra a kérdésre, megszavazza-e majd az SZDSZ a költségvetést. A politikus szerint a költségvetés rossz, s rossz is marad, még ha sikerül is a kormányt esetleg további költséglefaragásokra rábírni. A vita során alakul majd ki, támogatja-e az SZDSZ a költségvetést – tette hozzá Kóka János.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik