Üzleti tippek

Gyorsul a mobilnet

A Vodafone-nál már tesztelik a másodpercenkénti 14,4 megabites letöltési sebességet kínáló megoldást, jövőre pedig még gyorsabb ajánlatok is megjelenhetnek. A szupergyors mobilnetet építészeti, grafikus alkalmazásoknál és videófájlok letöltésénél lehet majd igazán kihasználni.

Hamarosan a jelenlegi duplájára, másodpercenként 14,4 megabitre nőhet a maximális letöltési sebesség a Vodafone adathálózatán. A gyorsítás a Huawei technológiai cég által támogatott harmadik generációs hálózatra való áttérés befejezésével válik lehetővé. A Vodafone és a Huawei a világon több helyen is teszteli a 14,4 Mbit/s-os névleges letöltési sebességet lehetővé tévő megoldást, október végén pedig a magyarországi próbák is elkezdődtek. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a nagyközönség számára mikor lesz elérhető a szupergyors mobilnet, erre vonatkozó kérdésünkre a mobilszolgáltatónál azt válaszolták, hogy ez elsősorban a labortesztektől függ. A Vodafone-nál most tesztelés alatt lévő kapcsolat jelenleg a leggyorsabb Magyarországon, de a cég közlése szerint jövőre a 21, majd a 28,8 Mbit/s-os sebesség is megjelenhet a hazai piacon.

Az átlagos vezetékes internet-hozzáférések sebességét jóval felülmúló megoldás elsősorban azok számára lehet vonzó, akik nagy adatforgalmú alkalmazásokat – építészeti, grafikus programok, videóállományok letöltése – használnak, mivel a rövidebb letöltési idő növelheti a hatékonyságot.

A mobilinternet rendkívül népszerűnek bizonyult a hazai felhasználók körében, és jelenleg a mobil-szélessáv sokkal gyorsabban terjed, mint a vezetékes. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a múlt év vége és 2008 júniusa között alig valamivel több mint 200 ezerrel, 2,095 millióra nőtt a hazai internet-előfizetések száma, és ebből a bővülésből több mint százezret a vezeték nélküli hozzáférések adtak, amelyek az első fél év végére elérték 545 ezret. Azt ugyan pontosan nem lehet tudni, hogy ezen kapcsolatok közül mennyi a mobilinternet-előfizetés, mivel a szolgáltatók egyelőre titkolják a mobilnetező ügyfeleik számát, de valószínűleg túlnyomó többségük ilyen típusú.

A másik két hazai szolgáltató egyelőre a gyorsítás helyett a lefedettség növelését helyezi előtérbe. A T-Mobile július elején jelentette be, hogy már 193 hazai településen, a lakosság 60 százaléka számára érhető el a társaság 3G/HSDPA-hálózata. A szolgáltató az év végéig a tavalyinál több új települést fed le széles sávú hálózatával, azonban a területi bővítés mellett a hálózat kapacitására is kiemelt figyelmet fordít. A használat ugyanis dinamikusan emelkedik, az adatforgalom az elmúlt egy év alatt tizenhatszorosára nőtt. A Pannon augusztus közepén jelentette be, hogy mintegy 360 településen érhető el a jelenleg legnagyobb adatátviteli sebességet biztosító, videótelefonálást is lehetővé tévő 3G/HSDPA-hálózata. A társaság vonalán egy év alatt több mint tízszeresére nőtt az adatforgalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik