Üzleti tippek

Csődvédelmet kért az amerikai Circuit City

Csődvédelmet kért maga ellen az Egyesült Államok második legnagyobb, elektronikai cikkeket forgalmazó kiskereskedelmi áruházlánca.

A Circuit City közölte, hogy a hitelforrások szűkülése, valamint az utóbbi hónapokban gyorsan csökkent fogyasztói költekezés miatt döntött így. Évek óta ez az első alkalom, hogy egy ilyen hatalmas áruházlánc ehhez az eljáráshoz volt kénytelen folyamodni.

A cég egy hete bejelentette, hogy év végéig bezárja 155 áruházát és elbocsátja alkalmazottainak 17 százalékát, de a beszállítókat ez nem győzte meg. A Circuit City pénteken 1300 embert bocsátott el, egyebek között a cég székhelyén, a virginiai Richmondban.

James Marcum vezérigazgató közölte, hogy a láncot versenyképesebbé kell tenni. Az ígéret szerint az elektronikai áruházak egy része az ünnepek alatt nyitva lesz, a jótállási szolgáltatás zavartalan marad. A csődvédelem ideje alatt a cég megmenekül a hitelezőktől, miközben folytathatja és átszervezheti működését.

A Circuit City 721 áruházat üzemeltet az Egyesült Államokban és 770 kisebb üzletet Kanadában. Állítólag 2,3 milliárd dolláros adóságot halmozott fel 3,4 milliárd dolláros eszközállományával szemben; 118 millió dollárral tartozik például a Hewlett-Packardnak, 116 millióval a Samsungnak, 60 millióval a Sonynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik