Üzleti tippek

Megorrolt a PSZÁF a Morgan Stanley-re

Piacfelügyeleti eljárást indított a Morgan Stanley befektetési bank két munkatársa által közzétett, 2600 forintos OTP-célárfolyamot megjelölő szektorelemzés miatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

Az eljárás célja annak tisztázása, hogy az elemzés tiltott piacbefolyásolásnak minősül-e. A portfolio.hu híre szerint Ronny Rehn és Hadrien De Belle elemzők fejlődői piaci csapdának (value trap) tartják az OTP-t. Véleményük szerint mind a négy profit driver (finanszírozás, tőkeszerkezet, eszközportfólió és deviza) tovább gyengülhet, mielőtt stabilizálódna. Az elemzés konklúziójaként az OTP részvényeit 2600 forintos célárfolyammal alulsúlyozásra minősítették le. A két szakértő elemzésében azt mondja: a magyar bankrészvények piacán „korai még a zavarosban halászni”.

A szakértők szerint legközelebb csak a 2011-ben fizethet osztalékot az OTP. A magyar bank mellett az elemzők a Raiffeisen részvényeit is alulsúlyozásra javasolták, miközben az Erste papírjait felminősítették egyenlő súlyozásra, a kapott állami tőkeinjekció miatt.

A PSZÁF a jelenlegi pénz- és tőkepiaci helyzetben fokozottan figyelemmel kíséri a szabályozott piacokkal kapcsolatos közzétételeket, s minden rendelkezésre álló eszközzel fellép a piacbefolyásolást célzó esetekkel szemben – áll a felügyelet közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik