Üzleti tippek

Könnyebb lesz uniós pénzhez jutni a válságban

Jelentősen könnyítik az uniós források feltételeit a magyar vállalkozásoknak. Több új program már most is elindult a kommunikációs szinten 1000 milliárdosra nőtt csomagból, de egy részéhez csak jövőre lehet majd hozzáférni.

A kormány tervei szerint a korábban már bejelentett 800 milliárdos élénkítő csomag (a kedvezményes hitelkeretek bővítése és a feltételek lazítása) után könnyítenének az uniós források feltételein is. Az úgynevezett támogatási intenzitást (az EU-s pénz mértéke a pályázatban az önrész mellett) 50 százalékra, vagy még feljebb emelnék. A magas hányadoknál a kkv-knak is közbeszerzési eljárást kell lefolytatniuk a tervek szerint, ez azonban jelentősen lassítja majd a pénzhez jutást, amennyiben párhuzamosan nem könnyítenek ezeken az eljárásokon.

Jelenleg a pályázatok jelentős részénél előírás, hogy a nettó árbevétel nem csökkenhet 5 százaléknál nagyobb mértékben az anyag benyújtása előtti évben. A növekedési csomag eredményeként információink szerint 10-25 százalékra nő a megengedett mérséklődés.

„Ez utóbbi feltétel jelentős kedvezmény lesz majd a kisvállalkozásoknak, mert sokan panaszkodnak a feltétel teljesíthetetlenségére a mostani rossz gazdasági körülmények között” – vélekedett az FN-nek a Magyar Pályázatkészítő Iroda egyik munkatársa. A szakértő pontosította a számokat: a közép-magyarországi régióban 10, a hátrányos helyzetű térségekben 20, a kiemelten hátrányos 33 kistérségben viszont 25 százalék a megengedett forgalomcsökkenés.

Egy 30 főt foglalkoztató autóipari kisvállalkozás például a régi szabályozás értelmében a 2009-re meghirdetett pályázatokon már nem tudott volna elindulni, mert az utóbbi fél évben 12 százalékkal csökkent az árbevétele.

Csökkennek az elvárások

A gazdaságfejlesztési támogatások jelentős részénél az indulóknak 3-6 százalékos (a fejlesztés területének fejlettségétől függően) inflációval korrigált árbevétel-növekedést kellett vállalniuk a projekt lezárását követő 2 évben. Az új szabályozás értelmében egy százalékponttal csökkenek az elvárások, azaz akinek eddig 6 százalékot kellett vállalnia, annak ez most 5-re módosul.

Vagyis egy százmilliós árbevételű cégnek (6 százalékos növekedési igényt és inflációt feltételezve) 38,6 millió nominális árbevétel-növekedést kellett produkálnia, ezentúl már csak 32,2 millió forintot kell. Ez fontos változás, mert visszamenőleg is érvényes, vagyis az idén és a tavaly pályázók életét is könnyebbé teszi.

A már korábban bejelentett támogatási csomag elsősorban az uniós források felhasználásából adódó mikrohitelezést, állami garancia és kezességvállalást és a kockázati tőkeprogramot érintette, ezek együttesen 265 milliárd forintot tesznek ki, a gazdasági tárca számításai szerint több mint 800 milliárdos hatása lesz a kereskedelmi bankok által rendelkezésre bocsátott résszel együtt.

Hiányolják, hogy nem rögtön segíthet

A Fidesz természetesen rögtön kritizálta a bejelentést. „Nem látszik, hogy milyen háttérszámítások vannak a támogatási csomag mögött, a 2007–2008-as Jeremie-programban bejelentett források felhasználása is elmarad a várakozásoktól. A kormány eddigi kkv-támogatási csomagja nem jelent azonnali többletforrást, a kockázati tőkeprogram is csak jövőre indul” – vélekedett Pelczné Gál Ildikó, a legnagyobb ellenzéki párt alelnöke.

Tardos János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének társelnöke szerint félrevezető volt a vállalkozástámogatási csomag kommunikációja, mert a kkv-k nem hatásában, hanem konkrét összegben értették a 800 milliárd forint támogatást.

A támogatási csomag több elemét is üdvözölték a szereplők. „Összesen 50 milliárd forintnyi refinanszírozási hitelkeret indul, ennek felét a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) adja, másik felét a Jeremie-alapból biztosítják” – mondta el Bátora László, az MFB leányvállalatának számító Magyar Vállalkozásfinanszírozási (MV) Zrt. vezérigazgató-helyettese.


Van amit rögtön lehet igényelni

A tervek szerint a kkv-k már idén decembertől igényelhetnek maximum 10 éves futamidejű, 10–100 millió forint összegű – tehát akár a középvállalatok számára is vonzó összeghatárú – refinanszírozásos hitelt. A cégek számára a jellemző piaci feltételeknél kedvezőbb hitelkondíciókat a szervezők úgy biztosítják, hogy a bankok az egyébként forintbázisú forrásokhoz az európai bankközi kamatszint (Euribor) alatt juthatnak majd hozzá, amelyhez maximum 5 százalékpontnyi felárat számíthatnak költségeikre, saját hasznukra.

A gazdasági miniszter november elejére becsülte azt az időpontot, amikortól az Új Magyarország Mikrohitel (ÚMM) összege az eddigi 6 millió forint helyett maximum 10 millió forintra nő, miközben a kölcsön futamideje 5-ről 10 évesre nyúlik.

Ha eddig egy vállalkozás kifejezetten forgóeszköz-finanszírozásra kívánt ÚMM-et felvenni, két egymás utáni kölcsönfelvétel között 6 hónapot kellett várnia. Egy további enyhítésnek köszönhetően viszont a türelmi periódus novembertől 1 hónapra csökken.

A Jeremie késlekedik

Kevésbé jó hírek érkeznek a Jeremie-program kockázati tőkebefektetési ágáról, amely révén 5 évnél fiatalabb alapítású kisvállalkozásoknak jutna friss tőke. Az uniós jóváhagyatási eljárás elhúzódása miatt a részt vevő privát és állami hátterű kockázatitőke-cégek leghamarabb idén év végén pályázhatnak majd itthon a részvételre.

Így a tőkejuttatás leghamarabb 2009 tavaszán indulhat meg. A programban 46 milliárd forint áll majd rendelkezésre (a kockázati tőkecégeknek legalább 30 százalék önrészt kell hozniuk). A magvető és induló szakaszban lévő kkv-k a szabályok szerint összesen legfeljebb 4,5 millió euró tőkejuttatást kaphatnak, amely jelentős összeg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik