Üzleti tippek

Csődhullám vár az autószalonokra

Október végéig 8, az elmúlt hónapban pedig 17 százalékkal kevesebb új autót helyeztek forgalomba, mint az elmúlt év azonos időszakában - írja a Világgazdaság.

A kereslet szűkülésének múlt havi megugrása ugyan aggodalomra adhat okot, de az első tíz hónap 8 százalékos csökkenése nem lepte meg a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületét, amelynek elnöksége januárban 10 százalékos visszaesést prognosztizált erre az évre. A néhány évvel ezelőtti 200 ezer körüli “csúcsforgalom” csupán a különböző “becsalogató” hitelkonstrukciók által fűtött kereslet révén jött létre – derül ki a JATO Dynamics adataiból.

A márkakereskedőket tönkre is teheti a forgalom zuhanása, hiszen a nagy autóipari csoportok megkövetelték az európai színvonalú bemutatóterem-szerviz komplexumok építését, pedig a magyar vásárlóerő korántsem európai színvonalú – írta a Világgazdaság.

Az ilyen 300-500 millió forintos beruházások persze hitelből valósultak meg, a törlesztést azonban ma már egyre kevesebben tudják fizetni. Ezért országosan tucatszám zárnak be – sok esetben csőd miatt – az autószalonok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik