Üzleti tippek

Védelmi pénz

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter által október elején bejelentett kkv-ösztönző csomag két olyan újdonsággal is szolgált, amelyek válság idején kifejezetten jól jöhetnek.

„Összesen 50 milliárd forintnyi refinanszírozási hitelkeret indul, ennek felét a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) adja, másik felét a Jeremie-alapból biztosítják” – mondta el Bátora László, az MFB leányvállalatának számító Magyar Vállalkozásfinanszírozási (MV) Zrt. vezérigazgató-helyettese. A tervek szerint a kkv-k már idén decembertől igényelhetnék maximum 10 éves futamidejű, 10–100 millió forint összegű – tehát akár a középvállalatok számára is vonzó összeghatárú – refinanszírozásos hitelt. A cégek számára a jellemző piaci feltételeknél kedvezőbb hitelkondíciókat a szervezők úgy biztosítják, hogy a bankok az egyébként forintbázisú forrásokhoz az európai bankközi kamatszint (Euribor) alatt juthatnak majd hozzá, amelyhez maximum 5 százalékpontnyi felárat számíthatnak költségeikre, saját hasznukra. Bátora kalkulációja alapján így a pénzintézetek 10 százalékpont alatti kölcsönkamatokkal nyújthatnak majd hitelt a kkv-k felé. Az MV Zrt. azért bizakodó a finanszírozás gyors elindítását illetően, mert a bankok csatlakozási feltételeiről szóló pályázat egyszerű, gyors belépésre ad módot. További biztosíték, hogy az állam akár a kölcsönök 80 százalékára is garanciát vállal. A gazdasági miniszter november elejére becsülte azt az időpontot, amikortól az ÚM Mikrohitel – amely nem tévesztendő össze a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) által koordinált „régi” mikrohitellel – összege az eddigi 6 millió forint helyett maximum 10 millió forintra nő, miközben a kölcsön futamideje 5-ről 10 évesre nyúlik. Ha eddig egy vállalkozás kifejezetten forgóeszköz-finanszírozásra kívánt ÚM Mikrohitelt felvenni, két egymás utáni kölcsönfelvétel között eddig 6 hónapot kellett várnia. Egy további enyhítésnek köszönhetően viszont a türelmi periódus novembertől 1 hónapra csökkenhet.

a kkv válságmegelőző csomag elemei:

1.A Gazdaságfejlesztési Program technológiafejlesztési pályázataiban enyhül a belépési korlát

2.A beruházási pályázatoknál 1 százalékponttal mérséklődik az árbevétel-növekedési elvárás

3.Elindul a hitelgarancia-program

4.Refinanszírozásos kereskedelmi banki hitelek kkv-k számára

5.Enyhítik az ÚM Mikrohitel program feltételeit

6.2009 tavaszától kkv kockázatitőke-program (Jeremie)

Forrás: NFGM

A pénzintézetek 10 százalékpont alatti kölcsönkamatokkal nyújthatnak majd hitelt a kkv-k felé

Kevésbé jó hírek érkeznek a Jeremie-program kockázati tőkebefektetési ágáról, amely révén 5 évnél fiatalabb alapítású kisvállalkozásoknak jutna friss tőke. Az uniós jóváhagyatási eljárás elhúzódása miatt a programban részt vevő privát és állami hátterű kockázatitőke-cégek leghamarabb idén év végén pályázhatnak majd itthon a programban való részvételre. Így a tőkejuttatás leghamarabb 2009 tavaszán indulhat meg. A tőkeprogramra 46 milliárd forint áll majd rendelkezésre (a kockázati tőkecégeknek legalább 30 százalék önrészt kell hozniuk). A magvető és induló szakaszban lévő kkv-k a szabályok szerint összesen legfeljebb 4,5 millió euró tőkejuttatást kaphatnak – 3, egymást követő évben meghozott, egyenlő arányú befektetési döntést követően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik