Üzleti tippek

Csökkentek az útépítési biztosítékok

Csökkentette az út- és vasútépítések során megkövetelt biztosítékokat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. november 1-jével.

Az infrastrukturális beruházások kivitelezésénél a teljesítési bankgarancia az építési összeg 20 százalékáról 10 százalékra csökken. Ennek célja, hogy a vállalkozóknál a kapcsolódó banki költségek – jellemzően a rendelkezésre tartási díj – kisebb legyen. A novembertől megjelenő közbeszerzési felhívások a csökkentést már tartalmazni fogják.

A kivitelezést követő garanciális időszakban 3 éven keresztül – a szerződéses árra mint alapra vetítve – 10 százalék jótállási, további 2 éven keresztül pedig 5 százalék szavatossági bankgaranciát kell nyújtania a tenderen nyertes vállalkozónak. A jótállási biztosíték eddig 20, a szavatossági biztosíték pedig 10 százalék volt.

A Közlekedés Operatív Program keretében kiírandó építési beruházásoknál 10 százalék vállalkozói előleget ad a jövőben a NIF Zrt., cserébe a beruházások zökkenőmentesebb kivitelezését várja el. Számításuk szerint ezzel csökkenthetők az építőiparban elterjedt alvállalkozói tartozások, és az előfinanszírozás miatt kedvezőbbek lehetnek a vállalkozók ajánlatai is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik