Üzleti tippek

Meleg tévécsatorna indult Németországban

Elindult szombaton Németországban az első meleg csatorna, férfiak számára.

A Timm férfinevet viselő televíziós adó az Astra Digital távközlési műhold segítségével egész Németországban fogható, s az előzetes értesülések szerint naponta többórás, egyebek között éjszakai programot nyújt. Később azonban már 24 órás műsort terveznek. A televíziónál 60 alkalmazott dolgozik majd, közülük 50 férfi, s a munkatársak kétharmada meleg.

Jochen Hick főszerkesztő ambiciózus tervekről számolt be. Hangsúlyozta, hogy a különböző műsorokkal elsősorban a „meleg közönségre” kívánnak összpontosítani, de szavai szerint programjaik más nézőknek is szólnak. Mindennek kapcsán megemlítette a különböző politikai, társadalmi és kulturális műsorokat, a tervezett filmeket, illetve sorozatokat, valamint a beszélgetős műsorokat, továbbá divatbemutatókat, az utazási és általánosságban az életmóddal kapcsolatos ajánlatokat.

Reális kép a melegekről

Az adó központja Berlinben lesz, így az elsődleges „célpont” is a német fővárosban élő mintegy 150 ezer homoszexuális. „De ha minden rendben halad, hamarosan országos méretekben is több tízezer televíziós nézővel számolunk” – nyilatkozta Frank Lukas programigazgató, aki az RTL televízió „anders Trend” című, a melegek számára szóló magazinműsorának moderátoraként vált ismertté.

Lukas szerint a Timm televízióval nem a homoszexualitást kívánják magyarázni, hanem sokkal inkább arra törekszenek, hogy a melegek életét a lehető legreálisabban mutassák be. S ezzel összefüggésben utalt arra, hogy becslések szerint Németországban több mint hárommilliót tesz ki a melegek száma.

Fokozódó előítéletek

Hick főszerkesztő emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államokban, Kanadában és Franciaországban már működnek televíziós csatornák a homoszexuálisok számára. „A külföldi adók pozitív tapasztalatai bizonyították, hogy a koncepció működik” – jelentette ki, beszámolva arról, hogy a műsorok költségeit elsősorban reklámokból kívánják finanszírozni.

A csatorna indulásával egy időben vált ismertté ugyanakkor Berlinben, hogy a német fővárosban az elmúlt időszakban jelentősen növekedett a melegek, illetve a leszbikusok ellen végrehajtott utcai támadások száma. A közelmúltban nagy felháborodást váltott ki egy berlini német és arab nyelvű magazinban megjelent, a melegeket élesen támadó cikk. Ennek nyomán a berlini szenátus integrációs biztosa az egymással szembeni előítéletek felszámolása érdekében találkozóra invitálta a melegek, a leszbikusok és a helyi muzulmánok képviselőit. Több muszlim szervezet pedig nyilatkozatban ítélte el a homoszexuálisokkal szembeni erőszakos cselekmények minden formáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik