Üzleti tippek

Haladék az autógyártóknak a válság miatt

admin

2008. 11. 01. 16:55

Az Európai Unió tagországai a világgazdasági visszaesés veszélye miatt hajlandók három év haladékot adni az autógyártóknak az új gépkocsik szén-dioxid-kibocsátásának jelentős mértékű csökkentési kötelezettségét illetően - közölték szombaton Brüsszelben az unión belül folytatott tárgyalások menetét jól ismerő források.

Eszerint az erről folytatott pénteki egyeztetésen a 27-ek arra a közös álláspontra jutottak, hogy 2012 helyett csak 2015-től kell majd bevezetni az új, szigorú szabályozást, amelynek értelmében az új európai autók átlagos szén-dioxid-kibocsátása nem haladhatja meg a kilométerenkénti 130 grammot. A megengedett határérték túllépése esetén jelentős büntetést kell majd fizetnie a gyártónak.

A tagállamok a távolabbi jövőre nézve még drákóibb szabályokat kívánnak bevezetni: 2020-ra 95 grammra akarják csökkenteni a megengedett kibocsátási határértéket.

Haladék a válság miatt

A haladékot azért adják, mert az európai autógyártók raktáraiban kezdenek felhalmozódni az eladatlan új autók, az eladások visszaesőben vannak a hitelválság következtében.

Az átlagos szén-dioxid-kibocsátás jelenleg egyes számítások szerint 158 gramm kilométerenként. Az európai személygépkocsi-eladási lista élén álló Volkswagen Golf kibocsátása 119 és 174 gramm között váltakozik, a motor típusától és űrtartalmától függően.

Fűnyíróelv

Mivel a nagyobb motorral ellátott gépkocsik óhatatlanul több szén-dioxidot bocsátanak ki, és az uniós szabályozásnak nem lehet célja a nagyobb autókat gyártó cégek “fűnyíróelvszerű” tönkretétele, a 130 gramm/kilométeres határérték az iparág európai egészére érvényes átlagos normának tekintendő csupán.

Ezen belül – a gépkocsigyártás hagyományainak függvényében – eltérő lesz a határérték az egyes országokban, illetve az egyes nagy gyártók esetében. Így például az olasz Fiatnak a 122 grammos, a francia Renaultnak és a Peugeot-Citroennek 126, illetve 127 grammos, a német Volkswagennek pedig 132 grammos határértékhez kell majd igazodnia.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2016. március 2.
Palich Etelka, a Miniszterelnökség területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjprogramja őszi szemeszterének záró-, illetve tavaszi szemeszterének nyitórendezvényén és oklevélátadóján a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Csekonics-termében 2016. március 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.