Üzleti tippek

Deloitte: “Nincs érdemi változás az új adótervben”

A nemzetközi tanácsadó cég azt hiányolja, hogy az adótervekben nem látszik mikor lesz majd érdemi reform. Az adónemek többségéhez nem nyúlna a kormány, a szakértők ugyanakkor üdvözölték a gazdaság fehérítését célzó terveket.

A Deloitte tanácsadó cég legfrissebb elemzése szerint a magyarországi üzleti élet szereplőinek és a külföldi befektetőknek látniuk kellene, hogy a költségvetési helyzet normalizálódása, a hiány és az államadósság csökkenése után milyen mértékű és ütemű adócsökkenést várhatnak.

A kormány álláspontja szerint most a költségvetési hiány és az államadósság csökkentése élvez elsőbbséget, az adócsökkentésre nincs mozgástér.

„A parlamenthez e héten benyújtott adócsomag nem tartalmaz érdemi változásokat, adó- és járulékcsökkentést, alapvetően technikai jellegű kiegészítésekre, egyszerűsítésekre került sor” – mondta Veszprémi István, a Deloitte adótanácsadási üzletágának partnere az MTI-nek.

Nem nyúlnának a társasági adóhoz

A társasági adó módosítására vonatkozó korábbi javaslatok a mostani tervezetbe nem kerültek be, az adó alapja és mértéke nem változik, és a szolidaritási adó is megmarad változatlan formában.

Az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) módosításának célja a feketegazdaság visszaszorítása és az adminisztratív terhek csökkentése; az adózókat az ellenőrzési bírságok szigorításával kívánják jogkövető magatartásra ösztönözni. A szakértő ezek közül lényeges változásnak nevezte a nyugtaadási kötelezettség elmulasztásával kapcsolatos szankcionálás szigorítását, ezzel a nyugtát nem adó társaság alkalmazottjának közvetlen felettese is megbírságolható.

Veszprémi szerint jó lépés lenne, hogy a javaslat szerint a cégek csak bírság terhe mellett teljesíthetnék egymás közötti 250 ezer forint feletti ügyleteiket a jövőben készpénzben. A Deloitte elemzéséből az derül ki, hogy a feketegazdasággal kapcsolatos problémákat a javasolt apróbb módosítások nem oldják meg, -ehhez nélkülözhetetlen a járulék- és adócsökkentés- de a javasolt lépéseket támogatni lehet.

SZJA nem, de az osztalékadó változik

Az szja-ban az összevont adóalap érdemben nem változott, a 18 százalékos sávhatár felemelése – a korábbi tervek szerint 1,7 millióról 2 millió forintra nőtt volna – elmarad, mert a költségvetésnek bevételcsökkenést okozott volna.

A javaslat szerint megszűnne ugyanakkor a 35 százalékos osztalékadó, helyére 10, illetve 25 százalékos kulcs lépne. Az szja törvényben új elem a háztartásokkal kapcsolatos szolgáltatásokra vonatkozó adókedvezmény. A változások közül a szakértő az adómentes béren kívüli juttatások együttes (400 ezer forintos) korlátozásának megszűnését, az egyedi korlátok bevezetését emelte ki.

A cégautó adóról külön törvény rendelkezik: a korábbi, értékhez kötődő adózást vagyoni típusú adó váltja fel, a hengerűrtartalomtól függően 7 ezer vagy 15 ezer forintot kell a tulajdonosnak fizetnie. A javaslat elfogadása esetén csökkenni fog a cégautókhoz kapcsolódó adóteher a Deloitte szerint.

Az áfát is csak megpiszkálták

Az áfában is csak apró, technikai jellegű változásokra kerül sor. A fiktív számlakibocsátás visszaszorítása érdekében szigorítják a bizonylatolást. Változik a számlakiállítás határidejére vonatkozó szabályozás is: továbbra is a teljesítéshez kapcsolódik, illetve az előleg kézhezvételének napjához, de a 15 napos határidő helyett a teljesítés, illetve az előleg kézhezvételétől számított ésszerű időn belül kell kiállítani.

A helyi iparűzési adóval kapcsolatban a legfontosabb változás, hogy a javaslat mentesíti az adózás alól a külföldi telephelyet, ha az adózó külföldön valamilyen vállalkozást terhelő önkormányzati adót fizet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik