Üzleti tippek

Olcsóbb a dízel a fuvarozók mégsem engednek

Ragaszkodnak jussukhoz a fuvarozók: nem engednek a versenyképességük javítására a kormánynál kialkudott vállalásokból. A költségvetésnek tízmilliárd forint terhet jelentő pakk elosztásáról nincs egyezség – írja a Népszabadság.

A júniusban aláírt, versenyhelyzet javító intézkedésekre nincs hatással a költségvetést takarékosságra szorító világgazdasági válság. Az pedig, hogy a feleket tárgyalóasztalhoz kényszerítő drága gázolaj a múlté, azaz a teherautókban elfüstölt dízel ára a tavaszi 310-320 forint helyett már csak 285 forint körül alakul, szerintük nem indok a támogatások újragondolására.

A hétvégi kamionstop szeptember 1-jén életbe lépett könynyítését például a fuvarozók csak 2009-ben érzékelhetik majd. De igaz az is, hogy a vállalkozások a megállapodás ellenére nem igényelhetik vissza a nekik járó 4,5 milliárd forint gépjárműadót. Ehhez hiányzik az Európai Bizottság jóváhagyása. A szakképzési támogatásokhoz a 150 millió forintos forrás megvan, lehívására azonban a Nemzeti Közlekedési Hatóság engedélyeinek hiányában nincs lehetőség. A költségek félmilliárd forintos mérséklését biztosító illetékcsökkentésre pedig a megállapodás szerint amúgy is csak januártól lenne mód.

A fuvarozók javasolták, hogy a kormány további 4,5 milliárd forint támogatás egy részét a vállalkozások járműveinek számától függően, csak biodízel vásárlására használható, feltöltött üzemanyagkártyákkal fizesse ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik