Üzleti tippek

Módosítanák a termékdíjtörvényt

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a várható rendkívül súlyos következmények miatt elfogadhatatlannak tartja a környezetvédelmi termékdíjtörvény kormány által tervezett módosítását - közölte az érdekvédelmi szövetség kedden.

A termékdíjtörvény módosítása ellentétes az uniós szabályozással; átláthatatlan és teljesíthetetlen adminisztrációs terheket tartalmaz; valamint a termékdíj-befizetések megkétszereződésével a csőd szélére sodorja a kisvállalkozókat – fejtette ki közleményében a BKIK.

A szervezet az újratölthető italcsomagolások arányának növelése helyett – nemzetközi tapasztalatokra hivatkozva – a szelektív hulladékgyűjtésre helyezné a hangsúlyt, mely szerintük minden tekintetben a legtakarékosabb és a leghatékonyabb hulladékgyűjtési mód.

Hozzátették: a környezetvédelmi tárca kimutatása szerint az alkoholmentes italok piacán mindössze 5-6 százalék az újratölthető palackok aránya, a visszaváltható boros üvegek aránya 15 százalék körüli, míg a legnagyobb arányban betétdíjas csomagolásban árult sörök esetében is túlsúlyba került az “egyutas”, vagyis az eldobható kiszerelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik