Üzleti tippek

A légitársaságok is megsínylik a pénzügyi válságot

admin
admin

2008. 10. 28. 18:24

Gyenge üzletmenetről számolt be Európa két légitársasága, a német Lufthansa és az osztrák AUA, elsősorban a drága üzemanyag és a globális pénzügyi bonyodalmak okozta piaci bizonytalanság miatt.

A Lufthansa üzemi eredménye 984 millió euró volt az első kilenc hónapban, 9,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az adózott eredmény ennél jóval meredekebben, 65 százalékkal 551 millió euróra esett az egy évvel korábbi 1,6 milliárd euróról. A bevétel 18,6 milliárd euró volt, 13,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ezért a német légitársaság profitfigyelmeztetést adott ki: egész évre most 1,1 milliárd euró üzemi eredményt vár, a második negyedév után jósolt 1,38 milliárd helyett, amely nagyjából azonos lett volna a tavalyival.

Az éppen partnerkeresőben lévő osztrák AUA egyenest veszteséggel zárta az első háromnegyed évet: adó utáni rubrikában 65,1 millió euró volt a hiány, az egy évvel korábbi 20,6 millió eurós adózott eredmény helyett. Az első kilenc havi üzemi mérleg 34 millió euró hiányt mutatott, egy évvel korábban az üzemi eredmény 52,8 millió eurót tett ki. A bevétel a tavalyival nagyjából azonos, 1,89 milliárd euró volt.

Az AUA vezetése a negyedik negyedévtől sem vár túl sok jót, már most érződik a jegyeladások csökkenése, mindamellett egyelőre még tartják magukat korábbi előrejelzésükhöz.
A Lufthansához hasonlóan profitfigyelmeztetést adott ki korábban a világ legnagyobb bevételű légitársasága, az Air France-KLM is: a jelenlegi piaci körülmények közepette aligha tudja elérni a korábban kitűzött célt, az egymilliárd eurós üzemi eredményt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.