Üzleti tippek

Tobin-adót vezetne be a szocialista képviselő

A forinttal és más devizákkal folytatott spekuláció kapcsán Hegyi Gyula, az Európai Parlament magyar tagja azt sürgeti, hogy az európai kormányok ismételten fontolják meg az úgynevezett Tobin-adó bevezetését.

James Tobin amerikai közgazdász már 1972-ben, a Bretton Woods-i devizarendszer összeomlása után javasolta, hogy a spekuláció visszaszorítása érdekében adóztassák meg a valutaátváltásokat. Tobin és nyomában a baloldali közgazdászok igen alacsony, egy ezrelékes vagy fél százalékos adót szabnának ki.

Ez sokkal kisebb, mint a kisemberek valutavásárlási illetéke, a valutákat nyerészkedési céllal folyamatosan átváltó hivatásos spekulánsokat viszont a rengeteg váltás miatt alaposan megterhelné. Egy ilyen beavatkozás az árfolyam ingadozásokat tompítaná, s a befolyó pénzt szociális vagy környezetvédelmi célra lehetne fordítani.

Az Európai Parlament baloldali képviselői az előző ciklusban is szorgalmazták a Tobin-adó bevezetését, Hegyi Gyula MSZP-s képviselőként pedig már 2001-ben ugyanezt javasolta Magyarországon. Louis Michel belga liberális politikus 2004-es biztosi beiktatásakor is hangsúlyozta, hogy a Tobin-adó híve, és nemrég Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök is kiállt a javaslat mellett.

Több európai ország parlamentje is elkötelezte magát a Tobin-adó mellett, de bevezetése természetesen csak nemzetközi egyetértéssel lehetséges. Hegyi Gyula ezért pénteken sürgősségi beadványt intézett az Európai Bizottsághoz, hogy vizsgálják meg a valuta spekulációk megadóztatásának lehetőségét. A jelenlegi pénzügyi válságban a Tobin-adó fékezné a spekulációt és pénzügyi alapot teremtene a kisemberek terheinek mérséklésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik