Üzleti tippek

Új adócsomagot akarnak a pártok

A pártok egyetértenek abban, hogy új adócsomagot kellene beterjesztenie a kormánynak, de nagyjából ez minden, amiben maradéktalanul egyet tudnak érteni.

Új adócsomag benyújtását javasolják a pártok a kormánynak – mondta a FigyelőNetnek Szabó Lajos, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője az ötpárti egyeztetés után. Az adócsomag a gazdaság kifehérítését és egyszerűsítését szolgálná – tette hozzá.

A képviselő szerint nincs semmi ellentmondás abban, hogy az MSZP támogatja az ötpárti indítványt, még akkor sem hogy a kormány már benyújtott egy javaslatcsomagot, amely többek között adóegyszerűsítő lépéseket is javasol. A képviselő emlékeztetett arra, hogy a javaslatcsomag címe a költségvetés megalapozásáról szól, s nem pedig az adókról.

Még alacsonyabb plafon

A távirati iroda beszámolója szerint Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője úgy nyilatkozott: a tanácskozáson a pártok megállapodtak, hogy a „plafontörvény” javaslatában jelenleg rögzített kiadási szint csökkentésére van szükség.

Ez alaposan átdolgozott költségvetést jelentene, ugyanis a számvevőszék számításai alapján az elsődleges (kamatterhek nélkül számított) egyenlegben a százmilliárdot sem éri el a lefaragás.

Az SZDSZ „plafontörvénye” viszont több mint 300 milliárd forintos megszorítást irányzott volna elő, s ezen kívánna az SZDSZ tovább szigorítani.

A szocialista Szabó Lajos a távirati iroda által idézett szavai némileg árnyalják a Kóka által leírt képet: Szabó szerint a költségvetési plafontörvényhez benyújtott módosító indítványhoz képest a további tárgyalások után hajlandóak egy szigorúbb plafont megszavazni a parlamentben.

Míg az egyszerűsítő csomagban egyetértettek a pártok, az adórendszer további átalakításáról eltértek a vélemények. Az MDF javasolta az adórendszeren belüli átcsoportosítást is: az élőmunkaterhek csökkenését a fogyasztási típusú adók növelésével ellensúlyozná. Ezt sem az SZDSZ, sem az MSZP nem támogatta az MTI beszámolója szerint.

Közös platformon az SZDSZ és a Fidesz

A szabad demokraták – a Fidesszel együtt – azt javasolják, hogy jövő év januárjától kezdődjön meg az adócsökkentés. A frakcióvezető közölte, hogy a korábbi terveiknél kisebb mérséklésre lenne lehetőség, ezért azt szorgalmazzák, hogy először a vállalati különadókat szüntessék meg. Ezzel párhuzamosan a társasági adót 18 százalékos szintre szeretnék beállítani, amelyből továbbra is le lehetne vonni helyi iparűzési adót.

Ha a kormány kéri, akkor a Fidesz valószínűleg támogatni tudja az adótörvények gyorsabb parlamenti tárgyalását, ugyanakkor a legnagyobb ellenzéki párt többletterheket nem szavaz meg – mondta Tállai András, a legnagyobb ellenzéki párt szakpolitikusa az új adótörvényekről szóló szerdai ötpárti szakmai egyeztetés után az MTI-nek.

Hangsúlyozta: jobb lenne, ha a javaslat tartalmazná a korábbi adócsökkentéseket, a négy százalékos járulékcsökkentést, a különadó eltörlését, és a személyi jövedelemadó sávmódosítását. Hozzátette: a Fidesz kitart az adócsökkentés mellett. Példaként megemlítette, hogy Portugáliában a miniszterelnök – igaz, csak szűk körre vonatkoztatva – adócsökkentési javaslatot jelentett be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik