Üzleti tippek

Elbocsátják a Zalabaromfi dolgozóit

Csoportos létszámleépítéssel elbocsátják a Zalabaromfi dolgozóit, az üzemet nem indítják újra - közölte kedden a zalaegerszegi cégcsoport szakszervezeti vezetője.

Horváth László, a cégcsoport tulajdonosi képviselőjével és a Baromfiipari Dolgozók Szakszervezetének vezetőivel hétfőn tartott egyeztetésről elmondta: a Zalabaromfi tulajdonosai jövő hétfőn megkezdik a csoportos létszámleépítést, ezt a munkaügyi központnak is jelzik. A megbeszélésen az hangzott el, hogy az üzemet nem indítják újra, de a tulajdonosi képviselő ígéretet tett a dolgozók elmaradt juttatásainak rendezésére.

A korábban mintegy 700 főt foglalkoztató Zalabaromfi két cégénél hétfőig körülbelül ötvenen adták be rendkívüli felmondásukat, abban bízva, hogy ez munkajogilag nagyobb védelmet ad számukra. Hivatkozási alapjuk az, hogy október 10-ig a cégcsoport nem utalta át a fizetésüket, ezért 15 napon belül joguk van a rendkívüli felmondáshoz.

A Zalabaromfi szeptember elején hozta nyilvánosságra, hogy a cégcsoport folyószámláit szeptember 1-jén minden előzetes bejelentés nélkül zárolta a CIB Bank, amellyel azóta sem sikerült megállapodniuk. A baromfifeldolgozást 2008. szeptember 10. óta szüneteltető cég a dolgozók bérét a múlt hónapban még ki tudta fizetni, de a beszállítók követeléseivel azóta is adós. A múlt szerdán a takarmánykeverők emiatt leállították a Zalabaromfi által a gazdákhoz kihelyezett 350 ezer pulyka takarmányellátását, a tartalékokból a gazdák már csak néhány napig tudják etetni az állatokat.

A CIB eljárása, illetve a károkozás miatti tiltakozásul kedden, és a tervek szerint a hét két másik napján is demonstrációt szervez a CIB budapesti székháza előtt a Zalai Baromfitartók Közössége, amelyhez várhatóan csatlakozik a Baromfi Terméktanács is. A közösség jelezte, hogy kártérítési pert is indít az okozott kár megtérítése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik