Üzleti tippek

Enyhülnek az újságírói korlátozások Kínában

Kína bejelentette, hogy véglegesíti azt az ideiglenes utasítást, amellyel a nyári olimpia idején enyhítették a külföldi újságírókra rótt korlátozásokat.

A döntést pénteken, az ideiglenes rendelet lejártának napján jelentette be váratlanul összehívott sajtóértekezletén Liu Csien-csao (Liu Jianchao) külügyi szóvivő.

Az Új Kína hírügynökség jelentése szerint például a Kínában dolgozó külföldi tudósítóknak csak a meginterjúvolni kívánt személy vagy szervezet beleegyezésére lesz szükségük, és nem kell engedélyt kérniük a helyi önkormányzat külügyi osztályától ahhoz, hogy beszámoljanak az ottani eseményekről. Megszűnt az a szabály is, amely szerint kérniük kellett a külügyminisztérium jóváhagyását, ha számukra nem nyitott régiót akartak felkeresni és ott bejelentkezni a rendőrségen.

Az új szabályok szerint a külföldi újságírók elvben szabadon mozoghattak Kína egész területén, még ha a helyi hatóságok nem tartották is be minden esetben ezeket az – olimpiai játékok Pekingnek ítélésekor vállalt – könnyítéseket. Az olimpiai és a paralimpiai játékok befejezése óta a hatóságok szándékosan lebegtették az ideiglenes utasítás sorsát, csak annyit közölve, hogy céljuk továbbra is “elősegíteni a külföldi médiák és újságírók tudósítói munkáját”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik