Üzleti tippek

Novemberben foglalkozik az agrárvitánkkal az EU

admin

2008. 10. 17. 07:29

November 26-án hallgatja meg Magyarországot az uniós egyeztető bizottság a nyáron kirobbant agrártámogatási vita ügyében - írja a Világgazdaság.

A lap pénteki számában felidézi: az Európai Bizottság kilencmilliárd forintnak megfelelő büntetést helyezett kilátásba, mert kifogásolja az uniós területalapú támogatások 2005–2006-os magyar kifizetési mechanizmusát.

Brüsszel a mezőgazdasági parcellaazonosító rendszerben, illetve az úgynevezett helyes mezőgazdasági és környezetvédelmi gyakorlat betartásában talált hiányosságokat. A független egyeztető testület összehívása azért vált szükségessé, mert Magyarország nem fogadja el a bizottsági kritikákat.

Az egyik leglényegesebb vitapont, hogy Magyarország nem gazdánként elkülönített, hanem több termelő területét is magában foglaló (úgynevezett fizikai) blokkokat alkalmaz a pénzelosztásnál. Ennek egyik oka, hogy sok az úgynevezett osztatlan közös tulajdonú tábla, amelyekben a földek nincsenek tulajdonosonként kimérve.

Forgács Barnabás, az agrártárca szakállamtitkára a lapnak elmondta: a szaktárca kitart a mellett, hogy a magyar gyakorlat megfelel az uniós előírásoknak. Kész az Európai Bíróság elé vinni az ügyet, ha szükséges.

Az agrártárca hangsúlyozza: a költségvetést terhelné az esetleges büntetés, vagyis azt a kormány nem hárítaná át a gazdálkodókra.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2016. március 2.
Palich Etelka, a Miniszterelnökség területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjprogramja őszi szemeszterének záró-, illetve tavaszi szemeszterének nyitórendezvényén és oklevélátadóján a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Csekonics-termében 2016. március 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.