Üzleti tippek

Kétséges a nemzeti egység a Parlamentben

Az SZDSZ nem mond le az adócsökkentésről, de hajlandó átgondolni, hogy az általa javasolt megszorításnak ne csak az egyharmada menjen adósságcsökkentésre - derült ki hétfőn a parlament plenáris ülésén. Az MDF hangsúlyozta nyitottságát a kormány felé a válság kezelését tekintve. A Fidesz felszólalója úgy vélte: Gyurcsány blogot ír cselekvés helyett, Semjén szerint a bankárok hibáit nem fizethetik meg a bérből élők.

Az SZDSZ nem mond le az adócsökkentésről, de arról hajlandó tárgyalni, hogy az általa korábban javasolt 320 milliárdos megszorítás által megspórolt összeget ne egyharmad- kétharmad arányban osszák föl adósság-, illetve adócsökkentésre – mondta Fodor Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője a Parlament plenáris ülésén.

A frakcióvezető Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalására reagált, más ellenzéki pártok frakcióvezetőivel egyetemben. A miniszterelnök és a jegybankelnök közös javaslata szerint viszont el kellene halasztani az adócsökkentést.

Liberális lakmuszpapír

Az SZDSZ frakcióvezetője szerint a takarékos állami gazdálkodásról szóló javaslatuk szocialista fogadása a „lakmuszpapír”, amely megmutatja, hogy a kormány mennyire gondolja komolyan a válság miatti összefogást, illetve mennyiben tekinthető ez kommunikációs elemnek. Gyurcsány Ferenc válaszában viszont úgy vélte: az SZDSZ javaslatát be kell építeni a közpénzügyi törvénybe, amelyben szerepelne a Fidesz javaslata nyomán a Költségvetési Tanács intézménye is.

Dávid Ibolya az MDF részéről hangsúlyozta felszólalásában: nyitottak az együttműködésre, minthogy egy szakadék szélén egyensúlyozó járműben közösekké válnak az érdekek.

Navrasics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője hosszasan a múltba tekintve elemezte, hogy a nemzeti összefogás a határokon túli magyarokkal történő szövetséget is jelenti, az MSZP viszont korábban a kettős állampolgárság ellen kampányolt. A politikus arra is emlékeztetett, hogy Gyurcsány Ferenc még múlt héten azt hangoztatta, az ellenzék riogat a válsággal. Navrasics többször is említette, a miniszterelnöknek cselekednie kell blogírás helyett.

A neoliberalizmus csődje

Semjén Zsolt, a KDNP politikusa azt hangsúlyozta: nem elfogadható pártjának a bérek befagyasztása reálértéken, a korrupt bankárok hibáit nem a bérből és fizetésből élőkkel kellene megfizettetni. A politikus szerint a pénzügyi válság a neoliberális politika csődje.

Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában összefogásra szólított föl. A miniszterelnök szerint a magyar pénzügyi rendszert, annak legnagyobb bankját, illetve a forintot múlt héten támadás érte, s azért kell a Nemzetközi Valutaalappal tárgyalásokat folytatni, hogy arra „soha ne legyen szükség”. A világnak azonban látnia kell, hogy Magyarországnak mennyire erős szövetségei vannak, hogy tízszer is meggondolja bárki is, hogy szembemenjen vele – vélte a miniszterelnök.

Ajánlott videó

A szolnoki önkormányzati képviselő megszavazta a város DK-s alpolgármesterének leváltását, majd – fideszes támogatásnak köszönhetően – saját barátnője kapta a Jobbiktól elvett önkormányzati posztokat. A politikus nemrég még a közös ellenzéki politizálás melletti hosszú távú elköteleződést hirdette, és emiatt került konfliktusba pártja, a Jobbik országos vezetésével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.