Üzleti tippek

Idén a Pannon GSM a legeredményesebb cég

admin
admin

2008. 10. 13. 12:03

Az év legeredményesebb vállalata díjat a Pannon GSM Távközlési Zrt. vehette át a Figyelő Top 200 Gálán. Magyar cégek eddig 12,5 milliárd eurót fektettek be külföldön, és Bajnai Gordon gazdasági miniszter szerint a válság új lehetőségeket is jelent a hazai cégeknek.

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Figyelő Top 200 Gálát, amelyet idén a Figyelő ismét a Gundel étteremmel közösen szervezett. Ezen a rangos eseményen adták át immár negyedik alkalommal a Figyelő Top 200 díjakat, s hat kategóriában ismerték el a vállalatokat.

A magyar üzleti élet kiemelkedő eseményére a Figyelő szerkesztősége és kiadója bővebb tartalommal megjelenő Figyelő Top 200 kiadvánnyal készült, amelynek fókuszában elsősorban a cégek régiós teljesítménye állt. A Figyelő Top200 idén az Ecostat és a Dun&Bradstreet által összeállított, Magyarország legeredményesebben működő vállalatainak rangsora mellett közölte a Deloitte kutatási adatait feldolgozó Top500 régiós mellékletet is.

„A magyar cégek eddig 12,5 milliárd eurót ruháztak be a környező országokban, s Montenegróban Magyarország a legnagyobb külföldi befektető. Ha két hónapja rendezték volna ezt a Gálát, ilyen és ehhez hasonló eredményekről beszéltem volna bevezetőmben” – mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Figyelő Top200 Gálán. A globális válság azonban mindent megváltoztatott és Bajnai Gordon – a válságot jelentő kínai írásjelre utalva, ami egyben a lehetőséget is kifejezi – elmondta, hogy a jelenlegi helyzet esélyt is tartogat Magyarország számára.

A Figyelő TOP 200 Gála díjazottak

A Figyelő TOP 200 Gála díjazottak

A főszerep azoknak a vállalatoknak jutott, amelyeket a hat fős szakmai zsűri nemzetközi sztenderdek alapján választott ki a vizsgált kategóriákban. A zsűri – tagjai olyan elismert személyiségek, mint Dr. Chikán Attila, Dr. Dobák Miklós, Dr. László Géza, Dr. Reszegi László, Dr. Radácsi László és Dr. Várhegyi Éva – mutatószámok alapján készített listákat véleményezett, és azok alapján hozta meg döntését. Az objektív adatok figyelembe vétele mellett a zsűri a piacon, nyílt versenyben elért teljesítményt előnyben részesítette a szabályozás, illetve a monopolhelyzet által felkínált eredményekkel szemben.

Az idei legek

Az év legeredményesebb vállalata díjat a Pannon GSM Távközlési Zrt. vehette át a cég üzemi eredmény/nettó árbevétel mutatója alapján.

Az év leghatékonyabb vállalata kategóriában EBITDA/saját tőke alapon számolva a Wienerberger Téglaipari Zrt. ért el első helyezést.

Az év leginnovatívabb vállalata kategóriában az Electrolux Zrt. kapta az első helyet. Ebben a kategóriában egyébként a cégek külön kérdőívvel pályázhattak.

Üzemi eredmény/nettó árbevétel mutatója alapján idén a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. vehette át Az év legjobb magyar Top200 vállalatának járó díjat.

Az Uniqa Biztosító Zrt.-t lett 2008-ban Az év pénzintézete. A kategória különlegessége, hogy idén első alkalommal kapta biztosító ezt a rangos elismerést, megelőzve számos magyar bankot.

Az idei Top200 Társadalmi elkötelezettségi díjára szintén a kiadó által küldött kérdőívekkel jelentkezhettek a vállalatok. A díjat a zsűri a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt.-nek ítélte, kiemelve, hogy a pályázók közül a Vodafone adaptálta és alkalmazza legjobban anyacégének CSR politikáját Magyarországon.

A zsűri idén különdíjjal jutalmazta azt a hazai nagyvállalatot, amely az elmúlt időszak legkiemelkedőbb eredményét érte el a regionális terjeszkedés, a határokon átnyúló üzleti kapcsolatok kiépítése terén. Az 500 legnagyobb regionális vállalat között 60 magyar cég szerepel. A csupán hét olyan magántársaság közül, amelyik magyarországi döntési központból terjeszkedik a környező országokban a zsűri a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-nek adta a különdíjat. A társaság 1992 óta szisztematikusan építi ki pozícióit a környező országokban, sorra nyitja meg termelőüzemeit (Lengyelországban, Romániában, Oroszországban).

A kicsiket sem állítja meg a határ

A Figyelő kiadója, a Sanoma Budapest Zrt. a két évtizede sikeres Top200 kiadvány, és az azzal már tradicionális együttműködésben megrendezett Top200 Gála mellett idén új kezdeményezést indított útjára. A Top200 család kibővült egy konferenciával, amely a gálát megelőző napon – egyszeri alkalommal – a Pénzügyi Csúccsal együtt került megrendezésre, s ahol a terjeszkedésben már sikeres magyar vállalatok számoltak be tapasztalataikról.

„A magyar nagyvállalatok egy része immár világos regionális terjeszkedési stratégiával rendelkezik, s örömmel tapasztaltuk, hogy mellettük illetve velük együtt a kkv-k közül is egyre többen fedezik fel az új piacokat” – foglalta össze a konferencia tanulságait Martin József Péter, a Figyelő főszerkesztője. A Figyelő emellett egy exkluzív kézikönyvet is készített, amely az újságban korábban megjelent, regionalitási kérdéseket feldolgozó cikkek gyűjteményeként nyújthat támogatást a konferencia résztvevői számára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.