Üzleti tippek

Tizenhárom év börtönt kaphat a Parmalat alapítója

A milánói ügyészség 13 évi börtönbüntetés kiszabását kérte a Parmalat tejipari vállalat alapítójára, Calisto Tanzira.

Eugenio Fusco ügyész hétfőn három és fél évtől hat évig terjedő elzárás kiszabását kérte a Parmalat más alkalmazottaira és banki tanácsadókra. Tanzit mérleghamisítással, a könyvviteli ellenőrökkel való összejátszással, valamint a tőzsdefelügyelet félrevezetésével vádolják. Az alapítónak a cég 23 másik vezetőjével együtt pénzügyi csalás és bűnszövetkezés miatt kell felelnie a bíróságon. Az ügyész nem talált Tanzi esetében enyhítő körülményt.

A 14 milliárd eurós hiány leleplezésével kezdődő, mintegy 200 ezer befektetőt is tönkretevő Parmalat-botrány 2003 decemberében robbant ki, a vezetők pere 2005 szeptemberében kezdődött a milánói bíróság előtt, de a tárgyalás most jutott el első ízben addig, hogy az ügyész börtönbüntetést kér Tanzira.
A per másik ügyésze, Francesco Greco a Parmalat-csődöt „aljas maffiaügyletnek” nevezte, és külön hangsúlyozta a hozzá segédkezet nyújtó bankok felelősségét. A vád képviselői, Tanzi ügyvédeivel egyetemben, a nyomozás során azzal vádolták a bankokat, hogy eladták a Parmalat részvényeit, hogy megmentsék saját befektetéseiket a cégen belül.

Az ügyben a Bank of America, valamint a svájci UBS és a német Deutsche Bank érintett. A pénzintézeteket, valamint kilenc alkalmazottjukat árfolyam-manipulációval és hamis pénzügyi adatok közzétételével vádolják az idén januárban megkezdődött második milánói perben. Az ügyész úgy vélekedett, hogy az elmúlt napok nemzetközi pénzügyi összeomlása a legjobb bizonyíték arra, hogy a milánói ügyészség „megérzése” helyes volt: a bankok is felelősek voltak a Parmalat csődjéért.

Közben márciusban egy harmadik per is elkezdődött, ezúttal Parmában, ahol 55 ember ellen, köztük Tanzi ellen indult eljárás csődeljárási csalás és bűnszövetkezés címén. A Parmalatnak, amely az élelmiszeripar mellett érdekelt volt a sportban az 1990-es években jelentős nemzetközi sikereket elért AC Parma, valamint magyar, orosz és brazil futballcsapatok révén, és utazási irodát is alapított (Parmatours), fénykorában 36 ezer alkalmazottja volt 30 országban, köztük Magyarországon is. Csődjével 135 ezer olaszországi kisbefektető pénzét nyelte el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik