Üzleti tippek

Megabírság a Molnak

Összesen 676 millió eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság kilenc olajipari cégre, köztük a Molra kartelltevékenység miatt.

A Mol jelenleg tanulmányozza a határozatot és a rendelkezésre álló két hónapon belül kialakítja állásfoglalását az abban foglaltakról, annak érdekében, hogy eldöntse, benyújt-e fellebbezést a luxemburgi Elsőfokú Bírósághoz.

Mint Neelie Kroes versenyügyi biztos szerdai sajtótájékoztatón Brüsszelben bejelentette, a cégek az árak rögzítésével torzították a versenyt a paraffinviasz piacán.

A Molt 23,7 millióra bírságoltak

Legnagyobb bírsággal, 318 millióval a német-dél-afrikai Sasol céget sújtották, a Molnak 23,7 millió eurót, 5,5-6 milliárd forintot kell fizetnie. 12-128 millió euró közötti bírságot kapott még az ENI, az ExxonMobil, a Hansen & Rosenthal, a Tudapetrol, , a Repsol, az RWE és a Total.

E vállalkozások a bizottság közleménye szerint 1992 és 2005 között vettek részt a paraffinviasz-kartellben, megsértve az EU-szabályozást, amely tiltja a versenykorlátozó megállapodást és üzleti magatartást.

„Árulkodott” a Shell

A Shell szintén részt vett a kartellben, azonban rá nem róttak ki bírságot, mivel ez a vállalat tájékoztatta a brüsszeli bizottságot a kartell fennállásáról – emelte ki Kroes.

A közleményből kiderül az is, hogy a Sasolra kiszabott bírságot 50 százalékkal növelték amiatt, hogy ez a cég vezette a kartellt.

Az ENI-re kiszabott bírságot pedig azért emelték 60 százalékkal, mert már korábban is részt vett hasonló kartellekben.

Mindenkit károsított a „paraffinmaffia”

Kroes hangoztatta: – Valószínűleg nincs olyan európai háztartás vagy vállalkozás, amelyik ne vásárolt volna a paraffinmaffia működése által érintett termékekből, elszenvedve mindazt, ami ezzel jár a megalapozottnál magasabb áron való vásárlás, a nagyobb költségek és a gazdasági kár tekintetében. A bizottság nem lehet elnéző az ilyen illegális kartelltevékenységgel szemben, és ez nem is áll szándékában – a vállalati vezetőknek és részvényeseknek ezt tudomásul kell venniük.

A paraffinviaszt sokféle termék (gyertyák, zsírpapír, papírpoharak és -tányérok, sajtok viaszbevonata, vegyszerek, gumiabroncsok és autóalkatrészek) előállítására használják. A piac értéke megközelíti az 500 millió eurót.

A magyar olajipari társaság szerdai közleménye szerint a Mol sajnálja, hogy a vállalat a kilencvenes években még nem működtetett olyan belső kontroll- és auditrendszert, amely az ilyen jellegű esetet kiszűrhette volna. A Mol kijelenti, hogy nem született kartelljellegű magatartásra vonatkozó vállalati szintű döntés az érintett termék esetében.

A paraffinértékesítés a Mol teljes árbevételének csupán nagyon kis hányadát, kevesebb mint fél százalékát teszi ki. A vizsgált időszak kezdetén az értékesítési tevékenységet a Mol egy korábban megvásárolt leányvállalata végezte, s azt követően került át az anyavállalat felelősségi körébe – áll a magyar társaság közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik