Üzleti tippek

Négypontos adómódosító javaslata van a liberálisoknak

Négypontos csomaggal módosítaná az adótörvények tervezetét a Liberális Gazdasági Tanács - tájékoztott a testület szerdai ülése után Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője.

“A liberális szakértők a kisebbségi kormány javaslatát nem tartották elfogadhatónak. Úgy vélték: az nem orvosolja a regionális viszonylatban jelentős hazai túladóztatást, és nem csökkenti érdemben Magyarország versenyképességi hátrányát. A kormány költségvetési és adópolitikája nem ad kielégítő választ a nemzetközi pénzügyi válságra sem” – hangsúlyozta Kóka János.

Hárommilliós sávhatár

A Liberális Gazdasági Tanács négy pontban módosítaná a kormány adótörvény-tervezetét. A testület azt javasolja, hogy a személyi jövedelemadó 18 százalékos sávhatára a tervezett kétmillió forint helyett hárommillióra emelkedjen, az iparűzési adó összegének fele továbbra is legyen levonható a társasági adóból, szűnjön meg a szolidaritási adó és a társadalombiztosítási járulék csökkentése ne csak a minimálbér kétszereséig, hanem a jövedelem teljes összegére legyen érvényes – írta Kóka János.

A testület szerint jelentős előrelépés lenne, ha az állami kiadásokat három évre rögzítő költségvetési plafontörvénnyel párhuzamosan a most készülő adótörvények is előre meghatároznák a következő évek adópolitikájának irányát. A tanács úgy vélte, hogy az energiaszolgáltatókra kivetendő Robin Hood-adó tovább rombolná a befektetői bizalmat – olvasható a közleményben.

Mindenkivel egyeztet

A frakcióvezető hangsúlyozta: a parlament következő, hétfői plenáris ülése előtt valamennyi parlamenti párt frakcióvezetőjével, illetve költségvetésért felelős vezető politikusával egyeztet azért, hogy az ellenzéki pártok és a kormány egyaránt támogassa a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslatot.

Kóka János szerdán a parlament költségvetési bizottságának ülésén is felszólalt. A politikus arról beszélt, hogy érezhető hatása egy legalább 500 milliárd forintos adócsökkentésnek lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik