Üzleti tippek

A pilóták már nem tárgyalnak Malévval

admin
admin

2008. 09. 29. 18:59

A pilóták érdekképviselete szerint megszakadtak a tárgyalások a Malévvel hétfőn, a Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesülete (Hunalpa) ezért a tulajdonossal szeretne tovább egyeztetni.

Kiss Kálmán, a Hunalpa alelnöke az MTI-nek hétfőn elmondta, hogy az egyeztetéseket a tulajdonost képviselő Borisz Abramovics részvételével pénteken kezdték meg. Az érdekképviselet kifogásolja, hogy a hétfői tárgyaláson már sem Borisz Abramovics, sem a szakmai vezető, a repülési vezérigazgató helyettes nem vett részt, csak a Malév vezérigazgatója és humánpolitikai igazgatója jelent meg.

Mivel a Hunalpa szerint a folyamatok jogszerűségében sem értettek egyet, a tárgyalás megszakadt. Kiss Kálmán elmondta, hogy a jogszerűségi kifogások a munkaidő beosztáson túl az elbocsátások rendjére is vonatkozik, mivel véleménye szerint az nem felel meg a korábbi megállapodásoknak.

A légitársaság a Hunalpa kifogásaira közölte: a Malév vezetése hétfőn írásos ajánlatot tett a Hunalpának és rajtuk keresztül a Malév pilótáinak – a korábbi konzultációkon már megfogalmazottakon túl – a csoportos létszámleépítés hatásait enyhítő intézkedésekre.

A vállalatnál augusztus 4-én bejelentett és jelenleg zajló csoportos létszámleépítésben a vonatkozó jogszabályok, a Munkatörvénykönyve és a társaság érvényes Kollektív Szerződésének előírásait messzemenőkig betartva járt és jár el – hangsúlyozzák.

A körültekintő döntés érdekében a vállalat vezetése az előírt konzultációs időszakot mintegy 3 héttel meghosszabbította, amelynek során szinte napi rendszerességgel találkoztak a pilóták érdekképviseletét ellátó Hunalpa vezetőivel – áll a Malév közleményében.

A Malév összesen 307 aktív és jogi állományban lévő munkatársának mond fel, köztük számos pilótának, akik a napokban kapták meg erről az értesítést. A Hunalpa – korábbi közleményük szerint – nem tartja racionálisnak a leépítést, és korábban a munkabeszüntetést sem tartották kizártnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.