Üzleti tippek

Bedőlt az első bank kontinensünkön

admin
admin

2008. 09. 29. 10:21

A Benelux-államok kormányai mentik meg a magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező Fortis bankot, miután 11,2 milliárd euróért megvásárolják a pénzintézet mintegy felét. A piacot nem lepi meg a lépés: a bank túl nagy ahhoz, hogy veszni hagyják.

Részleges államosítással segítenek a Benelux-államok az amerikai hitelpiaci válság tovagyűrűző hatása miatt – első európaiként – bajba került belga-holland bankon, a Fortison: a három ország összesen 11,2 milliárd euróval támogatja a magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező pénz- és biztosítóintézetet.

A belga, a luxemburgi és a holland kormány a legmagasabb szinten egyeztetett az ügyben a hét végén, bevonva az Európai Központi Bank elnökét és az Európai Bizottság versenyügyi felelősét is.

A vasárnap éjjel született döntés értelmében mindhárom állam közel felerészben (49 százalékban) felvásárolja a bank ott meglévő tulajdonát. A Fortis ezen túl minden bizonnyal eladja érdekeltségeinek egy részét, köztük mindenekelőtt a holland ABN Amrótól tavaly megvásárolt – főleg biztosítói – tevékenységeket. A bankért magáncégek nem jelentkeztek.

A Fortis részvényei január óta elveszítették értékük kétharmadát, pénteken a papírok árfolyama 12 százalékkal zuhant. Elemzők egyetértenek abban, hogy 85 ezer fős foglalkoztatottjával a bank túlságosan nagy ahhoz, hogy engedjék csődbe menni.

A belga kormány már korábban jelezte, hogy a befektetőknek nem kell nyugtalankodniuk, nem veszítik el pénzüket. A bank klienseinek körében eddig nem alakult ki pánik, a fiókokat nem rohamozták meg.

Magyarországon a Fortis önálló fiókkal rendelkezik, és lízingcégeket is felvásárolt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.