Üzleti tippek

A Valutaalap óv a fedezet nélküli adócsökkentéstől

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) azt ajánlja a magyar kormánynak, hogy a 2009. évi további konszolidáció érdekében szigorú kiadáskorlátozást folytasson, az adócsökkentést – ha az nincs konkrétan ellentételező kiadáscsökkentéssel alátámasztva – kerülje el - áll az IMF ügyvezető igazgatóságának napokban született állásfoglalásában, amelyet szerdán közölt a Magyar Nemzeti Bank.

Az IMF ügyvezető igazgatói megállapították, hogy a kiadások visszafogása és a lendületesen alakuló bevételek lehetővé teszik a 2008-as hiánycél elérését, a konvergenciaprogramban foglaltaknak megfelelő, további hiánycsökkentést sürgetnek 2009-re.

Tartalékképzést javasolnak

Azt javasolták, hogy a költségvetési többletbevételeket a hiány csökkentésére használja fel a kormány. Az igazgatók felhívták a figyelmet arra, hogy az adócsökkentést – ha az nincs konkrét ellentételező kiadáscsökkentéssel alátámasztva – kerülje el a kormány. Véleményük szerint a bizonytalan gazdasági kilátások miatt a 2009-es költségvetésben elengedhetetlen jelentős biztonsági tartalékok képzése.

A valutaalap igazgatói testülete úgy foglalt állást, hogy a közpénzügyi felelősség törvényi szabályozása – hiteles gazdaságpolitikával alátámasztva – erősítené a kabinet elkötelezettségét a költségvetési fegyelem mellett, és ezáltal elősegítené a szükséges konszolidációt.

Az állam szerepét csökkentenék

Az igazgatók javasolták az állam szerepének csökkentését és a kapcsolódó adóteher mérséklését a nyugdíj-, az egészségügyi- és az oktatási kiadások további reformja útján. Az adóterhelésnek a bérhez kapcsolódó adókról a fogyasztásra való terelése és az adóalap szélesítése révén javulhat a munkára ösztönzés és növekedhet a foglalkoztatás.

Az IMF ügyvezetői azt tartanák helyesnek, hogy a monetáris politika kétéves időhorizonton 3 százalékos infláció elérését célozza meg. Megjegyezték, hogy az új lebegő árfolyamrendszerben a monetáris politika képes kizárólag az inflációs célkitűzésre összpontosítani. Az igazgatók – tekintettel a 2008 első félévében megnövekedett inflációs nyomásra – úgy vélték, hogy megfelelő volt a monetáris szigorítás.

A jövőre tekintve szerintük az irányadó kamatlábnak az árfolyam-alakulás hatásaira és a mögöttes inflációs nyomásra kell válaszolnia. A jegybanknak készen kell állnia az inflációs sokkokra történő gyors és erélyes reagálásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik