Üzleti tippek

Orosz tévét támadnak a South Park miatt

admin
admin

2008. 09. 23. 10:30

Moszkvában és Szentpéterváron fiatalok tüntettek a hétvégén a 2x2 orosz tévéadó mellett, amelyet a legutóbbi időben az ügyészség támadott egyebek között a South Park című rajzfilmsorozat vetítése miatt, s amelynek hamarosan lejár a frekvenciaengedélye.

Már márciusban is támadták a csatornát, akkor is állítólag az erőszakot „propagáló” rajzfilmsorozatok miatt. Akkor az orosz protestáns szervezetek szólították fel a legfőbb ügyészt a csatorna bezárására, de az orosz ortodox egyház még védelmébe vette a 2×2 műsorát.

A Roszszvjazohrankultura, a tömegtájékoztatást felügyelő főhatóság figyelmeztetésben részesítette a csatornát és fenntartóját. A bírált sorozatokat levették a műsorról, de a csatorna vezetése már akkor is annak a gyanújának adott hangot, hogy a 2×2 körüli zajos vita mögött üzleti érdekek állnak.

Szentségsértő tévéműsorok

Szeptember 8-án az oroszországi evangélikusok szövetségének indítványára elsősorban a South Park című, kétszeres Emmy-díjas amerikai sorozat miatt kezdett vizsgálódni az ügyészség, mivel az értékelése szerint erőszakot, szélsőségességet és erkölcstelenséget propagál. Bírálat tárgyát képezte A Simpson család, a Griffins és másik 9 sorozat is.

Ekkor az ortodox egyház már örömének adott hangot, hogy a „szentségsértő, az emberek nemzeti és vallási érzelmeit megsértő tévéműsorok terjesztői ellen végre fellép a jog”, s az Észak-Kaukázusi Muzulmánok szervezete is azt követelte, hogy vessenek véget a 2×2 „animációs bacchanáliájának”.

Elsötétülhet az adó

Az össztűz következménye újabb figyelmeztetés lett, a 2×2 ideiglenesen levette a műsorról a támadott 12 sorozatot, s közölte: a figyelmeztetést jogi úton megtámadja, és számít az adó frekvenciaengedélyének meghosszabbítására. Szakértők rámutattak, hogy a többszöri figyelmeztetés már elegendő indok lehet a csatorna bezárásához.

Mihail Fedotov, az újságíró-szövetség titkára és az érvényes sajtótörvény egyik szerzője hétfőn úgy vélekedett, hogy a Szövetségi Rádió- és Televízió Pályázati Bizottság szerdai ülésén napirendre kerülhet a 2×2 engedélyének kérdése, mivel annak október közepi lejártáig a testület nem tart több ülést.

A 2×2 a Prof-Media, az egyik legnagyobb orosz médiaholding tévéadója: a holdinghoz négy tévéadó – köztük az MTV Rosszija -, több hatalmas példányszámú napilap és folyóirat (köztük a Komszomolszkaja Pravda című bulvárlap és a Szovjetszkij Szport), valamint több rádióadó, egy multiplex-mozihálózat tartozik, s emellett a Prof-Media a Rambler Media internetes portál többségi tulajdonosa.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.