Üzleti tippek

Nem panelprobléma a távhő

Nem szabad panelproblémaként kezelni a távfűtést, a távfűtési rendszerek hazánkban kimagasló lehetőségeket rejtenek magukban, ám komoly gondot jelent, hogy itthon nem találunk valós ár/költség viszonyokat, hiszen az állam beavatkozik ezek alakításába - vélik a Napi Gazdaság által idézett szakemberek.

László György, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének alelnöke elismerte ugyan, hogy a jelenlegi távfűtési piac 70-80 százalékát a korszerűtlen, nagy fogyasztású és egyedi szabályozásra alkalmatlan panelházak teszik ki, ám ennek ellenére szeretné elérni, hogy a távhőszolgáltatásra Magyarországon energiapolitikai lehetőségként tekintsenek.

Bár a távfűtés összességében csak tíz százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, különösen elterjedt Észak-, valamint Közép- és Kelet-Európában, ahol piaci részesedése már gyakran megközelíti az 50 százalékot.

Magyarországon 650 ezer távfűtéses lakás van, ezzel piaci részesedése 30-35 százalék, viszont az előállított hő nagyobb része a drága, és a világpiaci ármozgásoknak leginkább kitett gáztüzelésből származik, nem pedig megújuló energiaforrásokból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik