Üzleti tippek

A lakosságtól nem vehet el Robin Hood

A kormányszóvivő cáfolta, hogy a a Robin Hood-adó végső soron a lakosságot terhelné. Az Elmű és Émász szóvivője szerint sincs erről szó, a vágószerkesztés miatt vált félreérthetővé a nyilatkozata.

A Magyar Energia Hivatal folyamatosan vizsgálja majd, milyen költségeket próbálnak felszámolni az energetikai cégek, így azok nem számlázhatják ki a Robin Hood-adót az embereknek – közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő. A szóvivő a távirati irodának eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy a lakossági fogyasztói árakat nem a cég, hanem az állam szabja meg.

Ki fizesse meg?

Daróczi Dávid szerint a kérdés az, ki fizesse ki a távhő-kompenzáció árát: az emberek vagy az energetikai nagyvállalatok, amelyek összesített nyeresége tavaly csaknem 500 milliárd forintra rúgott. Erre az egyszerű kérdésre kell majd választ adniuk a parlamenti képviselőknek, amikor szavaznak a kormány javaslatáról – fűzte hozzá.

Mint hangsúlyozta: a hatályos jogszabályok tiltják, hogy a költségek között az adókat is elszámolhassák a cégek, és a kormány határozott: nem enged könyvelési trükkökkel való elszámolást.

Rosszul vágott nyilatkozat

A kormányszóvivő úgy látja, a képviselőknek az áfacsökkentésre tett javaslat sem jelent kibúvót, hiszen a bevételkiesést akkor is ellensúlyozni kell. Annak a forrása csakis valamilyen adó lehet, ellenkező esetben kevesebb pénz jut az embereknek nyújtott többi állami szolgáltatásra – közölte Daróczi Dávid, hozzátéve: az áfacsökkentés árát tehát végül ugyanúgy az adófizető polgárok fizetnék meg.

Boross Norbert, az Elmű és Émász szóvivője a FigyelőNet kérdésére közölte: egy korábbi, az egyik rádióműsorban elhangzott nyilatkozata – a vágószerkesztés miatt – félreérthető volt. Természetesen szó nincs arról, hogy az áramszolgáltatók a lakosságra terhelnék az új adót, hiszen hatósági árakról van szó jelentette ki. Az adó jelentette többletteher viszont beépül majd a szabadpiaci árakba – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik