Üzleti tippek

Negyvenmilliárdot fehérített az APEH

Az idei első félévben 30-40 milliárd forint költségvetési többletbevétel keletkezett a gazdaság fehéredéséből – jelentette a gazdaság kifehéredését vizsgáló bizottság. A foglalkoztatottak száma csökken, a járulékfizetőké nő.

Az adócsökkentés önmagában nem oldja meg a feketegazdaság felszámolását, a tisztességes adófizetők érdekében egyszerre kell pozitív és negatív ösztönzőkkel élni – vélte Fekete István, a bizottság munkaadói képviselője, a Joint Venture Szövetség elnöke szerint. Specializált adóbíróságokat kellene felállítani, hogy ne húzódjanak el az ügyek – mondta, és hozzátette: a fehéredés üteme csak újabb eszközökkel tartható fenn.

Az adóamnesztia becstelen lenne

Pataky Péter, a bizottság munkavállalókat képviselő tagja, az MSZOSZ elnöke azonban arra figyelmeztetett, hogy az új, szigorítást jelentő eszközökkel a kormányzatnak óvatosan kell bánnia, nehogy a céllal ellenkező hatásúak legyenek. Az adóamnesztiáról pedig úgy vélekedett, hogy ez becstelen eljárás volna a tisztességesen adózókkal szemben. A bizottság első jelentése szerint tavaly egész évben 80-100 milliárd forint volt a fehéredésnek tulajdonítható többletbevétel.

A jelentés megállapítja: Magyarországon 2008-ban az összes foglalkoztatott száma nem nőtt, hanem csökkent. A KSH adatai szerint 2008. május–júliusában a 15–74 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 894 ezer volt, ami 54 ezer fővel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Akadnak tartalékok

Ebből következően a járulékfizetők számának is csökkennie, de legalábbis stagnálnia kellene. A számok azonban mind az OEP jogviszony kimutatásaiban, mind pedig az APEH járulékadatai szerint a biztosítotti jogviszonyt szerzők, illetve járulékot fizetők száma növekedett – áll a jelentésben.

Míg 2007-ben ugrásszerűen megnőtt a minimálbér kétszerese után járulékot bevallók száma, addig ebben az évben a 110 ezer és a kétszeres minimálbér közötti sávba eső keresetűek száma nőtt meg jelentősen (44 százalékkalkal). Kutatói becslések szerint a formálisan minimálbéren foglalkoztatottak esetében az eltitkolt jövedelmek adó és járulék vonzata önmagában is mintegy 400 milliárd forint. Jelentős tartalékok vannak még tehát a fekete és szürke foglalkoztatás feltárása terén – állapítja meg a jelentés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik