Üzleti tippek

Legalább 10 százalékkal emelnék a kenyér árát

A kenyér árának legalább 10-15 százalékos emelése szükséges a növekvő sütőipari költségek fedezéséhez, áremelés híján a mintegy 1400 magyarországi pékség harmada csődbe mehet egy-két éven belül - mondta Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke hétfőn az MTI-nek.

Hasonlóan vélekedett augusztus végén az Agrár Európa Elemző-Tanácsadó Kft., hozzátéve, hogy a legkevesebb 10-15 százalékos átadási, vagy más néven termelői áremelés csak az idei költségemelkedéseket ellensúlyozná.

Varga László elmondta, hogy az egyes sütőipari cégek önállóan tárgyalnak a kiskereskedőkkel – köztük az áruházláncokkal is – ezért bizonytalan, hogy az áremelést mikor és milyen mértékben tudják érvényesíteni.

A pékszövetség elnöke közölte: egy átlagos fehér kenyér önköltsége 150-180 forint körül van kilogrammonként. Ebből az összegből egyharmadot tesz ki a liszt, illetve a többi alapanyag ára, egyharmadát az energiaköltség, további harmadát pedig a munkabér, a közterhek, valamint az árrés és a szállítás költsége teszi ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik