Üzleti tippek

Nem költenének közpénzt a Kossuth térre

admin
admin

2008. 09. 19. 19:25

Közbeszerzési eljárással, a nemzetbiztonsági bizottsága által minősített cégek részvételével, a beruházó finanszírozásában épülne meg a Kossuth téri mélygarázs.

A 400 vagy 500 férőhelyes mélygarázs – amit a parlamenti képviselők, a hivatalnokok és az V. kerület lakói is használhatnak majd – maximum hatmilliárd forintból valósulhat meg 2010 végéig – mondta a beruházás műszaki előkészítését végző Parking Kft. igazgatója. Gyarmati Zoltán visszautasította Simicskó Istvánnak (KDNP), a nemzetbiztonsági bizottság elnökének vélekedését, miszerint korrupció gyanúja lengi be a tendereztetés alól felmentést kapott beruházást.

Hangsúlyozta, hogy a nemzetbiztonsági bizottság ülésén részletesen tájékoztatták a beruházással összefüggő kérdésekről a jelenlévőket. Mivel az ellenzékiek nem voltak ott, nem hallhatták a tájékoztatást, így azt sem, hogy nem közpénzből, illetve hogy közbeszerzéssel valósul meg a projekt. A tenderen, amit várhatóan októberben ír ki a fővárosi önkormányzat, csak a nemzetbiztonsági bizottság által minősített cégek indulhatnak. Az igazgató közölte, hogy a félreértések eloszlatására a jövő héten személyesen tájékoztatja a bizottság elnökét a beruházásról.

A fővárosi önkormányzattal kötött közszolgáltatói szerződésnek megfelelően a Parking kft. végzi a mélygarázsok műszaki előkészítését. Egy kormányrendelet lehetőséget ad arra, hogy egy ilyen beruházás műszaki előkészítésében részt vegyen a cég, de következő fázisban, a közbeszerzési eljárás előkészítésében már természetszerűleg nem vehetnek részt – mondta az igazgató. A cég egyébként indulni kíván a tenderen, s ha nyerne, bankhitelből építené meg a mélygarázst – fűzte hozzá.

A beruházásra azért irányoztak elő hatmilliárd forintot, hogy ne kelljen ismét a nemzetbiztonsági bizottsághoz fordulniuk, ha túllépnék az előzetes költségvetésben szereplő nettó 3,5 milliárd forintot. A nettó 3,5 milliárd forintos terv a Köztársasági Őrezred és a nemzetbiztonsági hivatal speciális elvárásainak függvényében növekedhet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.